Нападението над разследващия журналист и главен редактор на 168 часа

...
Нападението над разследващия журналист и главен редактор на 168 часа
Коментари Харесай

Правозащитници: Нападението над журналист е покушение срещу свободата на словото

Нападението над проверяващия публицист и основен редактор на " 168 часа " Слави Ангелов в центъра на София във вторник вечерта провокира всеобщо отвращение и зов към проверяващите органи да открият бързо причинителите.

Още реакции по случая тук.

Арлем Дезир, представител за свободата на медиите в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ): Осъждам остро нападението против журналиста

Осъждам остро насилствената офанзива през днешния ден против Слави Ангелов в София. Това е недопустим акт за заплашване на журналиста, който можеше да приключи със гибелта му. Ангелов е прочут с следствията си на политически и екологични корупционни проблеми. Такова нахлуване против пресата не може да се толерира. Ще проследявам от близко следствието, стартирано от управляващите. Призовавам ги бързо да разкрият и да пратят на съд отговорните.

Български хелзинкски комитет: Побоят буди сериозна паника, молим за бързо определяне на причинителите

Като организация за отбрана на главните права на индивида, каквото е и правото на независимост на изразяването и достъпа до информация, Българският хелзинкски комитет показва паниката си от следващия случай на принуждение над български публицист, а точно - побоят над дългогодишния престъпен публицист Слави Ангелов, атакуван и пребит с железни тръби от незнайни лица покрай дома си във вторник вечерта (17 март 2020 г.). От огласеното в медиите излиза наяве, че нападателите са били маскирани, не са ограбили жертвата си и - до момента в който двама са правили побоят, трети го е заснемал с мобилен телефон. Тези условия будят съмнението, че нападението е обвързвано с журналистическата работа на Ангелов.

Всяко принудително закононарушение е укоримо, само че особена е тежестта на тези, чиято цел е да " задушат " журналистическата работа и да сплашват публицистите, с цел да не огласяват обстоятелства и информация. Жертва на едно такова нападение не е единствено директно потърпевшото лице, само че цялата журналистическа колегия и самото право на обществеността да бъде осведомена по значимите за всички ни въпроси.

Подобни сплашващи действия имат парализиращ резултат върху журналистическата работа и подронват мощно свободата на изложение в обществото. Поради този техен унищожителен резултат върху тъканта на демокрацията, управляващите дължат бързо и дейно следствие, което да откри отговорните. Това включва освен непосредствените причинители, само че и тези, които са им упълномощили и съдействали в това незаконно действие.

Призоваваме проверяващите органи при Министерство на вътрешните работи и наблюдаващата прокуратура да проявят активност и успеваемост за скорошното определяне на всички виновни лица.

Димитър Сотиров, " Facebook ": Да ръкопляскаме на Слави Ангелов

Обръщам се към всеки жител, който възприема свободата на словото като полезност, по-скъпа от хляба!

Обръщам се към всеки жител, който желае публицистиката да бъде тръбач на истината!

Обръщам се към всеки жител, който не приема издевателството и похищенията против публицисти, които през последните години зачестиха и стават все по-брутални!

Обръщам се към всеки жител, който желае да се усеща свободен в една свободна страна:

Нека нашите аплаузи довечера да бъдат за грубо пребития проверяващ публицист Слави Ангелов!

Нека с аплаузи да подкрепим всички медийни експерти, които са уволнявани, мачкани, гонени, осъждани поради своята честност и морал!

Аз ще аплодирам за тях през днешния ден. Подкрепете ме!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР