Нападението, извършено в неделя от марионетни на Иран групировки, при

...
Нападението, извършено в неделя от марионетни на Иран групировки, при
Коментари Харесай

От санкции до преки удари: Три начина, по които САЩ могат да накажат Иран

Нападението, осъществено в неделя от марионетни на Иран групировки, при което починаха трима военнослужещи от запаса на американската войска във боен пост в Йордания, докара до апели за корав отговор. При търсенето на подобаващ метод обаче Белият дом би трябвало да се съобрази по едно и също време с желанието си да изпрати мощен сигнал към Иран и неговите пълномощници, с натиска на Конгреса за решителни дейности и с желанието на администрацията на Байдън да предотврати разпалването на по-широка районна война.

Ислямска опозиция в Ирак, сплотяваща проирански милиции, пое отговорност за нападенията против три американски бази в Сирия, в това число Ал Танф, която се намира наоколо до иракската и йорданската граница. Иран отхвърля да е забъркан в нападенията.

Макар че администрацията на Байдън се стреми да предотврати ескалирането на войната на Израел с „ Хамас “ в Газа в районна война, висши американски чиновници и преди са предупреждавали, че ще отговорят на набези, които нанасят щета на американските войски. В понеделник Белият дом удостовери, че би трябвало да се чака реакция на нападението.

" Ще отговорим уверено на всяка експанзия и ще държим виновни хората, които са нападнали нашите войски ", съобщи държавният секретар Антъни Блинкен представен от WSJ. " Този отговор може да бъде многостепенен, да пристигна на стадии и да бъде нескончаем във времето. "

Засега формалните лица не са показали информация за характера на отговора, който възнамеряват, само че изданието обрисува три съществени групи благоприятни условия в арсенала на Съединени американски щати.

Удари по иранска територия или води

Директен удар на Съединени американски щати по територията на Иран, за който приканват някои републиканци, би бил невиждан. Администрацията на Рейгън нападна ирански кораби и офшорни петролни платформи в отговор на минирането от Техеран на американски боен транспортен съд, само че до момента американската войска не е атакувала цели на иранска територия.

Дори някогашният президент Доналд Тръмп, който водеше акция за " оптимален напън " против Иран по време на престоя си в Белия дом, планираше, само че по-късно анулира директни удари през 2019 година, откакто Техеран смъкна американски дрон за наблюдаване.

Администрацията на Байдън се стреми към по-малко конфронтационен метод, като доста понижи възможностите за нанасяне на удар на територията на Иран или в териториалните му води. Но в година на избори тя рискува да бъде възприета като слаба, в случай че не формулира мощен отговор на гибелта на американските бойци, споделят анализатори.

" Трябва да отговорим на тези повтарящи се офанзиви от страна на Иран и неговите пълномощници, като нанесем директни удари по ирански цели и управлението на страната ", безапелационен е сенатор Роджър Уикър, водещ републиканец в сенатската комисия по въоръжените сили.

Габриел Норонха, някогашен консултант по въпросите на Иран в администрацията на Тръмп, споделя, че Техеран има вяра, че неговите марионетни групи могат да принудят Съединени американски щати да се отдръпват от Близкия изток и че единствено мощен отговор може да разклати тази убеденост.

" Ударът вътре в Иран основава чувство за накърнимост на режима, което той обезверено желае да избегне ", споделя Норонха, който в този момент е анализатор в Еврейския институт за национална сигурност на Америка, основана във Вашингтон група, която поддържа тясното военно съдействие сред Съединени американски щати и Израел.

Но директните удари по Иран рискуват да провокират всеобхватна районна война, която Белият дом твърди, че желае да избегне.

" Ние не търсим война с Иран ", съобщи в понеделник представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

 

 

Удари по ирански марионетни групи или иранци в чужбина

Съединени американски щати могат да отговорят съразмерно, като се насочат по-скоро към по този начин наречената " ос на опозиция " на Иран - неговите мрежи от пълномощници в целия район - в сравнение с към самия Техеран.

Администрацията на Байдън би могла да избере един от редица разновидности, които не се свеждат до директни удари по Ислямската република, като да вземем за пример нанасяне на удари по личния състав на паравоенните сили " Кудс " в Сирия, Ирак и Йемен, нанасяне на удари по ирански кораби в морето или образуване на огромна офанзива против подкрепяната от Иран формация от милиции, за която се счита, че е виновна за последната смъртоносна офанзива.

" Те ще нападат иранските пълномощници в Ирак ", предвижда Хамид Хосейни, представител на близкия до държавното управление Съюз на иранските експортьори на нефт. " Ще има набези и против проирански милиции, а сходни удари ще подхранват цикъл на възмездие, който може да излезе отвън надзор ".

Съветник от американското разузнаване декларира пред WSJ, че Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война и неговите пълномощници в Дейр ез-Зор и други елементи на Източна Сирия са преди всичко в листата за американски удари и че придвижването им се следи от близко благодарение на безпилотни самолети и спътници.

" Това ще бъде стрелбище ", подчертава той.

Последният ответен удар на американските воении датира от 24 януари, когато бяха бомбардирани три обекта, употребявани от подкрепяната от Иран формация " Катаиб Хизбула " в Ирак. Тя стои зад доста от нападенията против американски бази, в това число едно против базата " Ал-Асад " в Ирак.

Икономически наказания

Въпреки че Иран към този момент е подложен на строги наказания, има опция за използване на повече стопански напън. Съединени американски щати са наложили на страната по-строги ограничавания от всяка друга добре развита стопанска система в света, само че не всички от тях се ползват, споделят някои сегашни и някогашни западни чиновници, изключително когато са забъркани трети страни.

Съществуващите наказания на Съединени американски щати имаха за цел да принудят Техеран да спре нуклеарната си стратегия, да спре създаването на балистични ракети и да ограничи финансирането на районната неустойчивост посредством свои пълномощници. Въпреки това режимът е развил интернационална комерсиална и финансова система, която му оказва помощ да изолира стопанската система си от тези финансови ограничения.

Някои законодатели и някогашни чиновници по сигурността на Съединени американски щати настояват, че администрацията може да ускори използването на съществуващите ограничения, изключително като прекъсне продажбите на сила и наложи наказания на задграничните компании и банки, които подкрепят Иран. Това включва и структури в Китай, най-големия покупател на нефт от Ислямската република.

" Администрацията на Байдън би трябвало да удари Иран там, където го боли - по джоба на тези, които подхранват и финансират терористичните пълномощници на Техеран ", безапелационен е сенатор Джони Ърнст, републиканец от Айова, който е член на сенатската комисия по въоръжените сили и управлява двупартийните старания да се окаже напън върху администрацията за използване на глобите.

Един от проблемите при този метод е, че администрацията на Байдън се стреми да понижи общия стопански напън върху Китай като част от напъните за възобновяване на връзките и отбягване на неверни стъпки във връзка с Тайван, като в същото време резервира икономическата борба за нови стратегически браншове, като да вземем за пример усъвършенстваните полупроводници.

Друга опция за Съединени американски щати да реагират на ударите, при които починаха трима бойци в Йордания, е да потърсят поддръжка от западните си съдружници за приемане на широкообхватните наказания, които Вашингтон наложи на иранската стопанска система. Като се има поради военното съдействие на Техеран с Москва и насочването на Иран и неговите пълномощници към търговията с сила през сериозния международен транспортен център край иранските крайбрежия, някои европейски страни са станали по-ястребово настроени във връзка с Техеран, споделят анализаторите пред WSJ.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР