Нападение по военноморска база в НоворосийскУкрайна не пое отговорност, Москва

...
Нападение по военноморска база в НоворосийскУкрайна не пое отговорност, Москва
Коментари Харесай

Руски десантен кораб ударен в атака на Киев

Нападение по военноморска база в Новоросийск
Украйна не пое отговорност, Москва не оповестява за вреди

Временно бе затворено комерсиално пристанище

Руски десантен транспортен съд е бил ударен и развален в украинска офанзива с безпилотни катери против съветска военноморска база в Новоросийск. Това заяви Ройтерс, базирайки се на свои източници.

А в обществените медии бе оповестен видеозапис, на който се вижда изтеглянето на буксир на военен кораб, който е накривен на една страна.

В нощта против петък военноморски дронове нападнаха черноморската база в североизточната част на Черно море, като се допуска, че при нея е потърпевш съветският десантен транспортен съд „ Оленегорский горняк “. 

За нападението заяви и съветското министерство на защитата, което добави, че военноморската база е била нападната от украински дронове, като „ в хода на отблъскването на офанзивата безпилотни катери са били образно засечени и унищожени посредством огън от общоприетото въоръжение на съветските кораби “. Руското военно ведомство не загатва за вреди при офанзивата, нито имената на корабите, които са взели участие в отбиването й.

Кметът на Новоросийск Андрей Кравченко удостовери наличието на „ Оленегорский горняк “ в базата, като заяви, че екипажите на упоменатия транспортен съд, както и на още един - „ Суворовец “, са „ реагирали неотложно “ и са „ помогнали да се избегнат следствията от нападението от безпилотни катери “.

Нападението е осъществено от Службата за сигурност на Украйна взаимно с военноморските сили, заяви пък Би Би Си, цитирайки свои източници. Киев обаче публично не е поел отговорност за офанзивата.

Според източници от украинското разузнаване „ Оленогорский горняк “ е бил развален и не може да взе участие във военни задачи. 
По информация на организация Ройтерс, позоваваща се на украинското разузнаване, на кораба е имало екипаж от към 100 съветски военнослужещи, когато е бил нападнат от морски дрон, носещ 450 кг тротил. Няма информация за потърпевши и жертви.

„ Оленогорский горняк “ е причислен към Северния флот на Русия и е систематизиран като огромен десантен транспортен съд с дължина от 112,5 м и водоизместимост до 4012 тона. Пуснат е на вода през 1976 година и развива скорост до 17,59 възела.

Търговското пристанище на Новоросийск, което обработва 2% от международните доставки на нефт и също по този начин изнася зърно, беше затворено за няколко часа след офанзивата, само че след 10,30 часа локално (и българско) време е било отворено.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР