Нападателят на Борусия (Дортмунд) Себастиан Алер говори пред BBC в

...
Нападателят на Борусия (Дортмунд) Себастиан Алер говори пред BBC в
Коментари Харесай

Себастиан Алер в емоционално интервю - за борбата с рака, завръщането си на терена и един важен съвет за всички

Нападателят на Борусия (Дортмунд) Себастиан Алер приказва пред BBC в навечерието на мача от Шампионската лига  против Челси. Футболистът съумя да се завърне на терена, откакто бе диагностициран предишното лято с рак на тестисите. Той се подложи на лекуване, което включваше химиотерапия и две интервенции.

На 18 юли 2022 година, по-малко от две седмици откакто се причислява към Борусия (Дортмунд) от Аякс,нападателят Себастиен Алер, струващ 27,4 млн. паунда, се отдръпва от подготовка, откакто се усеща зле. От няколко седмици той не се чувствал напълно добре, само че считал, че става въпрос за храносмилателен проблем или вероятно за херния. В рамките на 24 часа е диагностициран с израстък на тестисите.

Той се завърна към тренировките предишния месец и дебютира за Дортмунд като запаса през второто полувреме против Аугсбург на 22 януари. На 4 февруари, Световния ден за битка с рака, Алер вкара първия си гол за новия си клуб против Фрайбург.

Как схваща за диагнозата и оповестява на фамилията си

" Първия ден не знаех, че е рак ", споделя той. " Те просто споделиха " израстък ". Но аз не съм доктор. Не знаех какво тъкмо значи това. Просто попитах лекаря. " Това е рак, а? Той сподели: " Да ". И аз споделих: " Ами просто го кажете ".

View this post on Instagram
A post shared by Sébastien Haller (@sebastien.haller)

" Разбира се, осъзнаваш, че става дума за нещо в действителност съществено, че доста неща могат да се трансформират. Но урологът ми оказа помощ да не се опасявам. Той сподели, че мога да се изцелявам добре. Приех всичките му думи за даденост ".

Алер е татко, брат и наследник. Той е и брачен партньор. Първото му позвъняване е на брачната половинка му Присила, която по това време е на отмора с трите деца на двойката. " Нямаше време за страсти ", спомня си той. " Тя беше с децата, а аз имах някои други срещи. Трябваше да бъда непосредствен. " Моля, седнете. Трябва да ви кажа нещо съществено. Трябваше да е бързо, с цел да може тя да се оправи ".

" За страдание това е ситуацията, когато си женен за някого. Трябва да споделяш всичко. Не можеш да избягваш единствено няколко елементи от казуса ", продължава Алер.

За фотосите по време на лекуването си в обществените мрежи

" Снимките в обществените мрежи отразяват сносно мен самия ", споделя Халер. " Ако бях самичък, единствено със брачната половинка ми, евентуално щеше да е друго. Но щом имаш деца, нямаш време да мислиш неприятно, тъй като те имат потребност от теб. Без значение какво се е случило, би трябвало да им покажеш, че всичко е наред ".

" Разбира се, има и неприятни моменти, само че не мисля, че това е най-тежката част. Дори и прочувствено да не беше елементарно, тъй като бях болен, цялото внимание беше ориентирано към мен, а не към другите хора, не към хората от фамилията ми, които също страдат. На никого не му пука за тях, което е огромен проблем ", продължава нападателят.

" За тях беше в действителност комплицирано. Те виждаха по какъв начин се трансформирам - изключително лицето ми. Това беше най-трудната част, с която трябваше да се оправят. Чувстваш се по-стресиран и по-притеснен. Това те кара да внимаваш повече какво споделяме и по какъв начин се държим между тях ".

За поддръжката от футболния свят

Футболният свят се сплоти към Алер, който бе изумен от получените послания за поддръжка. Едно от тях пристигна от остарелия му треньор в Аякс Ерик загар Хаг. Нито един път Алер не се е усъмнил, че ще се завърне. Той обаче се чувствал зле поради Дортмунд.

" Мислех си " те купиха състезател и след две седмици няма да мога да играя не знам какъв брой време ", споделя той. " Каква неприятна договорка. Разбира се, че желаех да се върна и да се отблагодаря за поддръжката, която ми оказаха. Това беше в действителност значимо. Те ми дадоха, преди аз да мога да им дам нещо. Бях болен и те ми дадоха поддръжка. Но постоянно съм знаел, че ще се оправя. Голямата част от всичко беше психическа и втората интервенция  направи  нещата малко по-трудни, само че знаех, че ще се върна ".

За завръщането си на терена

Aлер се радва, че още веднъж е в специфичната атмосфера на съблекалнята. За него отбелязването на гол е най-хубавото възприятие на света. " Няма нищо по-важно от теб в този миг ", споделя той. " Всички гледат към теб. Всички крещят. Все едно се намираш на облак ".

" Когато се фокусираш върху нещата, които не се получиха, вместо да мислиш за хубавите неща, които имаш пред себе си, губиш време. В Шампионската лига всеки мач е специфичен ".

И един съвет за всички

Алер приключва с едно обръщение. Ако той, здравият професионален състезател в разгара на кариерата си, може да развие израстък, то всеки може.

" Най-важното е да не мислите, че това може да се случи единствено на други хора ", споделя той. " Аз бях един от тях преди седем месеца. Бях във форма и се справях добре. В рамките на три месеца равнището на този израстък при мен беше в действителност високо ".

" Трябва да вървим на профилактични прегледи. Не можете да се срамувате. Не ревизираме единствено за себе си, а и за фамилията и приятелите си и за хората към нас. Това може да избави доста животи ", приключва той.

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР