Нападатели са овладели танкер, свързан с Израел, край йеменското пристанище

...
Нападатели са овладели танкер, свързан с Израел, край йеменското пристанище
Коментари Харесай

Още един кораб с българи на борда е превзет край Йемен

Нападатели са овладели танкер, обвързван с Израел, край йеменското пристанище Аден в Арабско море.

Това споделят за " Асошиейтед прес " източници от американските управляващи, съгласно които става дума за танкера Central Park ръководен от компанията Zodiac Maritime, по данни на частната компания за разследващи данни Ambrey.

За българи на борда, съгласно информацията на " Асошиейтед прес ", приказва самата компания. Същата група, която твърди, че не има, а единствено ръководи съда (но съгласно АП е обвързвана със собствеността му), споделя в изказване, че на борда на кораба са 22-ма души екипаж, измежду които: " руснаци, виетнамци, българи, индийци, грузинци и филипинци ".

Преди тъкмо седмица транспортен съд, свързан от йеменските бунтовници хути (известни и като хуси) с израелски предприемач, бе похитен в Червено море. На борда му има двама българи, измежду които е и капитанът. 

" Има доказателства, че неидентифицирани бойци са овладели транспортен съд в Аденския залив ", казва, представен от " Ал Арабия ", американски представител на Пентагона. " Силите ни и силите на съдружниците се намират наоколо и следят обстановката в Аденския залив. "

Платформата Marine Traffic сочи, че танкерът плава под либерийски байрак. Последната му известна позиция за платформата е южно от Суецкия канал, на стотици километри северно от мястото бе похитен преди седмица Galaxy Leader, само че информацията е от 22 ноември (средата на тази седмица). 

Плавателният съд наподобява благосъстоятелност на Zodiac Group на корабния магнат, роден в Израел и основан в Монако, Еял Офер. С ръководен от неговата група съд бе обвързван случай през 2021 година - нахлуване в Оманския залив с двама убити членове на екипажа. Израел, Западът и румънски разследващи представители (убитият капитан бе румънец) упрекнаха Иран.

Израелският уебсайт Globes приказва за трета офанзива за седмица против кораб в района. Компанията Zodiac назовава станалото " морско пиратство ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР