НАП: Земеделските производители дължат данък за получаваните субсидииЗемеделците и тютюнопроизводителите

...
НАП: Земеделските производители дължат данък за получаваните субсидииЗемеделците и тютюнопроизводителите
Коментари Харесай

НАП: Земеделските производители дължат данък за получаваните субсидии

НАП: Земеделските производители дължат налог за получаваните дотации
Земеделците и тютюнопроизводителите дължат налог върху получаваните дотации и би трябвало да го платят. Това стана ясно на конференция през днешния ден в НАП-Благоевград след среща на данъчните с кметовете от Гоцеделчевския регион, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Представители на тютюнопроизводителите не участваха.Разяснения по налога провокирал напрежение през последните дни даде Росен Бъчваров-директор Дирекция" Комуникация и протокол" към Централното ръководство на Национална агенция за приходите.

Припомняме, че на протест през вчерашния ден в град Хаджидимово тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков разгласи, че няма да заплати този налог, и че ще стачкува до край.

Според Национална агенция за приходите 18 хиляди от записаните 50 000 аграрни производители са подали заявления за приходите си през последния месец

„ Темата е акцията на Национална агенция за приходите за облагането на приходите на земеделските производители и създалите се в последните дни публични реакции.

Стана ясно, че сме водени от един общ интерес – че законът би трябвало да бъде спазван.

По отношение на дотациите на земеделците законът ясно споделя, че от 1.1. 2010 година всяка земеделска дотация предстои на облагане с налог върху приходите и по тази причина няма нито юридически, нито житейски спор. Тоест отговорът на въпроса „ Дължат ли земеделските производители, в това число и тютюнопроизводителите, налог за своя приход под формата на дотация? “, е „ Категорично да “. Такова към този момент е разбирането и на кметовете на общините, и на Държавна фирма „ Земеделие “.

Това, което дискутирахме е, че не постоянно земеделските производители четат данъчните закони и по всичко наподобява, че тази информация не е достигнала до тях в стремежи тип и размер. Това, което установяваме в Национална агенция за приходите е, че аргументите за неспазване на закона се дължат не на съзнателно държание, не на целеустремен опит да се заобикаля облагане, а на чисто чистото неведение у необятен кръг аграрни производители в района. Обединихме се към мнението да осведомяваме задоволително рано земеделците по елементарен и явен метод какви са техните данъчни отговорности.

Смятаме, че можем да създадем по този начин, че данъчните опасности през 2019 да станат доста по-малки.

От 2010 година до в този момент доста земеделци дължат тези пари, само че не са ги платили – какво значи за Национална агенция за приходите времето от 2010 до момента?

Това, което Национална агенция за приходите прави, е да концентрира вниманието си върху приходите на земеделците през 2017 година във връзка с налози и осигурителни вноски. Това, което е доста по-важно за Национална агенция за приходите, е бъдещето държание на земеделските производители – на тютюнопроизводителите и освен. Налични са към 70 000 индивида, които сега имат известни грешки в данъчните заявления, да стартират да заявяват и заплащат това, което дължат, от следващата година – като ясно желаеме да стане, че Национална агенция за приходите няма наказателен уклон и задачата не е да се изпълни бюджетът. Ангажиментът на Национална агенция за приходите е да постанова наказателни процедури по най-разумния метод и там, където една дребна или заслужено дребна глоба може да изиграе превъзпитаваща роля, то е задоволително и не се постанова да се слагат оптималните наказания или наказания, които са непропорционално огромни по отношение на получената дотация ” сподели на брифинга след срещата Росен Бъчваров.

Според него общият общ брой от земеделци, които не са подали данъчни заявления за до април 2018 е 50 000 души, цената на несъбрани налози е 120 млн. Към тази група се причисляват още 20 000 земеделци, които са заявили по-малко от изплатената от Държавна фирма „ Земеделие “.

„ Смятаме през 2019 година да променим това държание на земеделците – фокусът е в бъдещето.

Има законова опция всеки аграрни производител да изплати налозите си за 2017, макар че периодите за това са изтегли, до края на 2018.

13 000 души в Пиринско не са подали данъчни заявления или имат неточности в подадените.

Ако земеделец е получил 1000 лева дотация – 600 лева от тях не се таксуват, а останалите 400 лева са облагаеми – 4%. Субсидията е лишена от застрахователен приход по принцип, а при продажба на селскостопанска продукция облагането е доста по-малко ”, добави Бъчваров.

„ Стана ясно, че дотацията е облагаема. Това, което написа за предходните и заключителни разпореждания за всяка година, че дотацията е необлагаема до 2014 и всяка идната година е облагаема с налог.

Това, което предложихме е облагане с налог на източника - в случай че е допустимо хората да си заявяват и по този начин при приемане на дотацията да се удържат 10% и да не се редят на гишета.

Изводът е, че хората са били неинформирани – ние сме най-близо до тях и знаем, че са обезпокоени, че не са си платили налозите и че ги чака глоба.

Изградихме обща позиция да има брошури, с по-лесно разбираема и ясна информация, която да не е в табличен тип.

Ясно е, че налозите би трябвало да се платят, тъй като за в бъдеще, с цел да получават помощи хората преди този момент би трябвало да са платили налозите си.

Оттук нататък всички дотации ще бъдат обвързани с коректността на данъкоплатците. Имаме увещание, че всяка една данъчна декларация, ще бъде обсъждана самостоятелно.

Нито министерството, нито законът ще анулира глобата. Ние настояваме, в случай че може тя да е в границите на рационалното ”, сподели пък Арбен Мименов-кмет на община Сатовча и ръководител на Камарата на тютюнопроизводителите.

„ Близо 18 000 земеделци, получили дотации през предходната година са подали заявления за приходите си след писмена покана или телефонно позвъняване от Национална агенция за приходите в последния месец. Информационната акция на приходната администрация продължава, като се чака броят на декларациите доста да нарасне до края на годината, допълват от Национална агенция за приходите.

Припомняме, че през септември организацията за приходите заяви за 50 000 регистрирани аграрни производители, получили дотации в общ размер 120 млн. лева през 2017 година, които не са подали данъчни заявления и не са платили налози върху тях. Данните бяха предоставени от Държавен фонд „ Земеделие “. Има и забележителен брой земеделци, които са подали данъчни заявления, само че в тях са показали по-малък приход от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните.

Национална организация за приходите организира и сега осведомителна акция към всички аграрни производители, които са позволили грешки в данъчните си документи. Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получиха и специфична листовка, която в детайли изяснява данъчните и осигурителните им задължения към бюджета

Национална агенция за приходите обменя данни с доста институции и в следствие от това разполага с информация за приходи, които подлежат на облагане. В момента приходната организация извършва стратегия за възстановяване данъчната дисциплинираност в земеделския отрасъл ”, гласи пък прессъобщението на Националната организация по приходите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР