НАП започва проверки на дружествата, които търгуват с криптовалути. Целта

...
НАП започва проверки на дружествата, които търгуват с криптовалути. Целта
Коментари Харесай

НАП проверява търговците на криптовалути

Национална агенция за приходите стартира инспекции на сдруженията, които търгуват с криптовалути.

Целта на инспекциите на Национална агенция за приходите е да се откри дали компаниите и техните клиенти съблюдават данъчното и осигурително законодателство , осведомиха от организацията.
Имало възможност при транзакциите с подобен тип валута да се укриват доходи и да не се заплащат налози , тъй като този вид транзакции стават анонимно.

Данъчните инспектори ще изследват също правилото на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи.

 Данъчни заявления да подаваме по електронен път, зове Национална агенция за приходите
Данъчни заявления да подаваме по електронен път, зове Национална агенция за приходите

600 000 данъчни заявления са подадени през 2018 година

Приходната организация е направила изследване на български сдружения, които имат уеб уеб сайтове за сделки на криптовалути. Към момента Национална агенция за приходите към този момент са упълномощили контролни дейности по отношение на девет от тези компании.

След привършване на инспекциите, данъчните ще проучват събраната информация и за клиентите на тези платформи, с цел да открият дали са заявили приходите от осъществените от тях покупко-продажби.

От Национална агенция за приходите припомнят още, че приходите на физически лица от продажба или подмяна на виртуална валута се заявяват с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи налог върху общата годишна данъчна основа в размер на 10%.

За задачите на данъчното отнасяне, приходите от продажба на валутата се третират като приходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които компаниите осъществят от тази активност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Срокът за подаване на годишните заявления за облагане на приходите на физическите лица, добити през 2018 година, изтича на 30 април. В същият период би трябвало да се заплати и дължимия налог за довнасяне. Срокът, в който компаниите подават годишни заявления за облагане с корпоративни налози е 31 март.

 Криптовалута за 5 млн. лв. е конфискувана при акция против компютърни измамници
Криптовалута за 5 млн. лв. е конфискувана при акция против компютърни измамници

Тримата упрекнати са работили извънредно професионално и подмолно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР