НАП започна проверки за спазването на осигурителното и данъчно законодателство

...
НАП започна проверки за спазването на осигурителното и данъчно законодателство
Коментари Харесай

НАП проверява осигуряват ли строителните работници

НАП стартира инспекции за спазването на осигурителното и данъчно законодателство при наемането на служащи по строителните обекти в страната.

Инспекторите на приходната организация наблюдават за това дали чиновниците имат подписани трудови контракти, дали се обезпечават върху действителния приход, който получават, дали се съблюдава оповестеното работно време или официално е заявен понижен работен ден, а в реалност се правят строителни работи по-дълго.

Ревизорите ревизират също дали се подават постоянно наложителните осигурителни и данъчни заявления, дали се превеждат осигурителните вноски на служащите в период, както и дали не са нарушени по някакъв метод техните трудови права. Инспекторите на Национална агенция за приходите избират за инспекция строителни компании на база издадените от общините позволения за градеж, свързването им с електрическата мрежа и потреблението на електрическа сила, като комбинацията от тези фактори е знак за упования брой заети на обекта.

До момента са предоставени инспекции на над 80 градежа на територията на цялата страна.

Строителството е един от рисковите сектори във връзка с спазването на осигурителното и данъчно законодателство в страната. Част от ограниченията, с които Национална агенция за приходите третира риска от неспазването на отговорностите в този бранш, е осведомителната акция на приходната администрация - „ Заплата в плик “. Инициативата има за цел да запознае служащите и чиновниците с това какви са рисковете, в случай че се съгласяват да не ги обезпечават на действителния им приходи и вземат част от заплата си в плик. На особено основан уебсайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да пресметна какъв брой би изгубил в идващите 30 години, в случай че се обезпечава на по-нисък от действителния си приход посредством така наречен „ калкулатор на загубите “. Калкулаторът разрешава, след попълване на данни за действителния и заявен приход, всеки да разбере какъв брой средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, компенсации за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът провокира измежду консуматори на възраст сред 18 и 34 години. 61% от посетителите на уеб страницата попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Калкулаторът е направен взаимно от специалисти на Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт, с цел да поддържа акцията на приходната администрация против укриването на част от трудовите хонорари на наетите лица. Инициативата на Национална агенция за приходите се реализира и със съдействието и на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, Министерство на труда и обществената политика, синдикатите, огромните работодателски и браншови организации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР