НАП проверява над 400 души заради сериозни разходи, без при

...
НАП проверява над 400 души заради сериозни разходи, без при
Коментари Харесай

НАП проверява десетки политици за имоти и сметки в чужбина

НАП ревизира над 400 души поради съществени разноски, без при данъчните да има данни за техните приходи. Инспекторите ще изискат от всички, придобили артикули за над 30 000 лева , които не попадат като получатели на приходи в техните системи и които не са платили и лев налог през 2018 година, да обяснят с какви пари са закупени те, написа в. " 24 часа ".
" В тези инспекции постоянно се оказва, че другари и любовници са в основата на обясненията. Проверките не вменяват априорна виновност, не одобряват, че някой е бандит до доказване на противното. Но сега има забележима диспропорционалност – 0 лв. приход и висок разход, който би трябвало да се изясни ", разяснява представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.
Всеки от проверяваните е съответно известен, че е обект на инспекция за приходите, както и за съответния мотив за инспекцията. Дори и след завършването ѝ, а и при открити разминавания, процедурата не е завършила и имена не се афишират. Доста постоянно по-късно се назначава проверка, при която се търсят и потвърждават приходи и разноски за 5 години обратно.
Към " черния лист " на нарочените за инспекции са добавени и имената на висши политици и техните половинки, множеството от които станаха обществено известни към така наречен Апартаментгейт. Искането те да бъдат тествани идва от КПКОНПИ - Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество.
В " поръчката " на комисията не са всички споменавани имена, а единствено на тези, при които било намерено противоречие от над 10 000 лева сред публично заявените приходи в декларациите и на разноските за придобиването на парцели. Според осведомени описът съдържа 50 имена, измежду които с изключение на министри, зам.-министри, сегашни и някогашни депутати има кметове, общински съветници и даже общински служители .
Проверките около разкритията обаче ще са най-малко двойно повече, защото ще се отнасят до приходите и разноските и на половинките и малолетните деца на политиците от листата, обясниха инспектори. Специален програмен продукт на данъчните пък показва и свързани лица , които могат и да не са в роднински връзки с проверяваните - да вземем за пример общ счетоводител, присъединяване в един и същи търг, прилагане на един и същи юрист и даже извършване на покупки в един и същи безценен бутик.
Още с назначението на инспекцията Национална агенция за приходите е поискала да се форсира събирането на информация от сътрудниците си в чужбина за скъпи придобивки, основно парцели в чужбина, както и за открити банкови сметки от проверяваните.
От 2017 година българските данъчни са част от автоматизирания продан на данни с страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз и с още 30 юрисдикции, главно офшорни зони . Освен от данъчни служби, банки, имотни организации, застрахователни компании, пенсионни сдружения, посредством този продан се дава и ревизира информация и от компании за продажба на парцели, коли, първокласни бутици, магазини за продажба на бижута и други скъпи артикули.
За да бъде приключена инспекцията, следва дълга кореспонденция и серия питания до съответните служби, изясняват специалисти. Причината е, че в случай че да вземем за пример има данни за покупката на парцел в чужбина, се постанова в допълнение следствие за цената му, за пазарната цена, претенции до банки за отпуснати заеми на притежателя на парцела, както и свързване с нотариални адвокатски фирми, които са изповядали договорката.
Имало случаи, при които от инспекция по избран мотив излизат нови данни за сметки, за подозрителни преводи, за добити парцели, неплатени налози и другаде, а освен в страната, от която е тръгнал първичният сигнал.
На инспекция ще бъдат подложени и притежатели на така наречен " къщи за посетители ", издигнати със средства по Програмата за развиване на селските региони, към които също породи скандал. Приносът на данъчните към осветляването на проблема ще бъде да обясни размера на цялото финансиране, частта от средствата по програмата, съществуване или неявяване на банков заем за задачата.
От банките, финансирали такива градежи, ще се изиска спомагателна информация за това кой е изискал заем, какви публични приходи са посочени като съображение за погасяването му, дали за тях са платени налози и погасен ли е той все още на инспекцията.
За всички от набелязаните за инспекция лица към този момент е поискана информация и за техните пътувания в чужбина – от митници, летищни управляващи, хотели, компании за наемане на коли и други Причината за това е, че честите частни пътувания в чужбина са един от критериите, по които всеки, включително и политик, бива оценен като рисков. Степента на риска се подвига, в случай че след връщането си той заявява на митницата скъпи бижута, по-висока сума в брой от тази, с която е тръгнал, и други сходни.
Общо над 80 са критериите, по които данъчните вършат селекция на имена за инспекция, описват някогашни инспектори.
Първият законен източник на информация са работодатели, които правят заплащания. Ако получателят им не е оповестил приходи пред българските данъчни и не е вписал къде са платени налозите за тях, в данъчното му досие се вписва този пропуск.
Сигнал за нараснало внимание от страна на инспекторите е и обявление на огромни заеми, изключително от близки и другари зад граница, тъй като доста постоянно тези пари служат като оправдание за разходи, които надвишават приходите.
Като рискови данъчните дефинират и членове на управителни и контролни препоръки на компании, които държат скъпи офиси чартърен или заплащат лизингови вноски за коли, а фирмите им регистрират загуби, с цел да не заплащат налози.
Последният рисков фактор за предизвикателство на инспекция са хората, които влагат в парцели с капиталова цел. Ако в това време те не регистрират приходи от наеми, а част от добитото имущество продават, най-вероятно ще бъдат тествани за източник на приходите им, защото може да става дума за пране на пари.
За да правят тези инспекции, данъчните получават данни и за чести покупко-продажби от един и същи човек или свързани с него хора от Агенцията по вписванията.
Задължително е данъчни инспектори да ревизират компании, оповестили, че са на загуба, само че техните притежатели заявяват високи приходи. Единственият случай, при който това не е съмнително, е при продажба на компания или фирмени дялове, които се регистрират като персонален приход.
След настояването на Цацаров: готвят данни за офшорни сметки
В Национална агенция за приходите към този момент приготвят всички налични при тях данни за офшорни сметки, научи " 24 часа ". Информацията ще включва и данни за парцели в чужбина, включително и в офшорни зони.
Това се прави, откакто в сряда основният прокурор Сотир Цацаров разгласи, че е изискал от ДАНС цялата налична в организацията информация за лица, заемащи висши обществени длъжности, които не са заявили имуществото си по записания в закона ред.
Поисканата от прокуратурата информация включва данни за банкови сметки, присъединяване в офшорни компании, притежавани недвижими парцели в чужбина и други вложения от лица. От обясненията към настояването излиза наяве, че данните ще се отнасят и за имущества, притежавани от лицата както персонално, по този начин и посредством свързани или подставени лица.
Според законите у нас всеки български жител е задължен да заявява притежавана от него недвижима благосъстоятелност, като уточни страната, адреса, типа и датата на придобиване на парцела. Ако получава приходи от него, също е задължен да ги разгласи. Всеки облагаем приход от чужбина също би трябвало да бъде заявен пред българските данъчни управляващи.
В масивите на данъчните с изключение на информация от титулярите на сметките, има данни и от други източници. Например, в случай че някой непрестанно превежда или получава пари от и към чужбина без приемливо пояснение, банките или финансовите институции, през които минават тези преводи, също незабавно би трябвало да подадат сигнал, а данъчните да ревизират основанията за превода, както и източника на парите.
Само 1317 български жители заявиха през 2017 година налози от приходи, добити в чужбина, демонстрират данните на Национална агенция за приходите. Декларираните налози, внасяни у нас, са 5 млн. лева Най-често въпросните пари се декларират за приходи, получени в огромните страни от Европейски Съюз Германия, Франция, Англия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР