НАП огласи полезна информация за данъчните деклации за доходите от

...
НАП огласи полезна информация за данъчните деклации за доходите от
Коментари Харесай

НАП пусна полезни разяснения за данъчните декларации

НАП огласи потребна информация за данъчните деклации за приходите от 2022 г.  Кампанията за физическите лица стартира от през днешния ден, 10 януари. Това значи, че към този момент всеки може да попълни и изпрати данните за приходите си от предходната година по един от трите известни канала - по електронен път, по пощата или в офис на Национална агенция за приходите.

 

В началото на март ще бъде пусната и онлайн услуга за достъп до попълнената от Национална агенция за приходите декларация за приходите , която се подава с ПИК или електронен автограф през Портала за електронни услуги на НАП. В нея автоматизирано ще бъдат вписани данни за получени през предходната година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица и други.  Тази алтернатива ще е дейна през март, защото данъчните първо би трябвало да получат и въведат данните, които ще им подадат работодателите и другите платци на приходи. 

 

Срокът за прилагане на 5% отстъпка з а ранно онлайн обявление и заплащане е 31 март .  Крайният период за оповестяване на доходите и заплащане на дължимия налог върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, който е първият работен ден след почивния 30 април, показват от Национална агенция за приходите.

Самата бланка на данъчната декларация към този момент е публикувана на уеб страницата на приходната агенция  (в рубриката " Формуляри " може да откриете годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2022 година   с баркод (образец 2001) за приходите на физическите лица и Ръководство за попълване и подаване на декларацията).  
 

Търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали да бъдат облагани като физически лица, ще подават декларациите си от  1 март до 30 юни . Това е същият срок, в който и фирмите трябва да заявяват корпоративен налог, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби. Срокът за заплащане на тези налози е 30 юни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР