НАП не планира да се отложи влизането в сила на

...
НАП не планира да се отложи влизането в сила на
Коментари Харесай

НАП няма да отложи наредбата, предизвикала протести на ресторантьорите

НАП не възнамерява да се отсрочи влизането в действие на новата разпоредба за внедряване на нови касови апарати и програмен продукт за бизнеса. Това заяви в ефира на Българска национална телевизия представителят на Приходната организация Росен Бъчваров. Наредбата изисква до 31 януари всички търговци да подменят софтуера си за ръководство на търговията с нов, който ще даде цялостен достъп на Национална агенция за приходите до базата им данни.

На процедура измененията в наредбата изправиха в протестна подготвеност хотелиери, ресторантьори и търговци, които готвят народен митинг пред Народното събрание. Те упорстват освен за отсрочване на влизането в действие на наредбата, а и за понижение на Данък добавена стойност на 5% и анулация на текстовете в наредбата на Национална агенция за приходите за запечатване на търговски обекти без категорично потвърдена виновност от страна на търговеца.

Наредбата визира към 440 000 регистрирани фискални устройства. Вероятно огромна част от тях ще би трябвало да се подменят или да се актуализира софтуерът им. От Национална агенция за приходите са уверени, че новите условия, като се изключи че ще са удар против сивия бранш, ще са в помощ на бизнеса.

Росен Бъчваров, представител на Национална агенция за приходите: Всъщност софтуерите наблюдават стоковата наличност. Те са основани, с цел да улеснят бизнеса и вие, с цел да ползвате програмен продукт, употребявате неговите благоприятни условия да наблюдавате склада, изписването от склада, продажбите, поръчките към контрагенти и така нататък  Росен Бъчваров, Национална агенция за приходите: Клиентът може самичък да редактира декларацията си Росен Бъчваров, Национална агенция за приходите: Клиентът може самичък да редактира декларацията си
За първи път декларацията за приходите на физическите лица ще бъде попълнена от приходната организация. Единственото, което би трябвало да създадем, е да влезем...

От бизнеса обаче считат, че новите условия ще бъдат огромна финансова и административна тежест.
Ричард Алибегов, ръководител на Асоциацията на заведенията: Много неразбираеми текстове в закона, които дават право на Национална агенция за приходите по тълкувание да запечатва търговски обекти или да глобява за нередности в софтуера. Все отново ние, дребният и междинният бизнес, не сме IT експерти.
Мярката " запечатване " на търговски обект няма да се ползва за дребни нарушавания, успокояват от приходната организация.
Росен Бъчваров: Другите санкции, които най-често бяха в диапазона сред 1000 и 1500 лева, които биваха налагани и процедурата продължаваше по към 2-3 години, в действителност нямаха безусловно никаква превантивна функционалност
От бизнеса обаче предвиждат, че измененията ще ударят по джоба и потребителите.

Ричард Алибегов: Което се чака, е скок на цените наложително, тъй като нали би трябвало да сме наясно, че някой би трябвало да заплати за това нещо.
Същевременно хотелиери и ресторантьори упорстват и за незабавни законови промени, които да извадят на ярко сивия бранш.
 Ресторантьори стачкуваха с жълти жилетки против сивия бранш Ресторантьори стачкуваха с жълти жилетки против сивия бранш
Хотелиери и ресторантьори от 36 града в страната работят през днешния ден с жълти жилетки в символ на митинг. Те упорстват за незабавни законови промени, които да...

Хотелиери, ресторантьори и търговци към момента чакат институциите да отговорят на техните претенции. Ако това не се случи, с изключение на до митинги, ще се стигне и до краткотрайно затваряне на търговски обекти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР