НАП има срок от 72 часа, за да провери и

...
НАП има срок от 72 часа, за да провери и
Коментари Харесай

Глоба до 20 млн. евро грози НАП заради изтичането на лични данни

НАП има период от 72 часа, с цел да ревизира и уведоми надзорника си – Комисията за отбрана на персоналните данни, какво тъкмо е атакувано и изтекло от масивите им. Следват рекомендации по какъв начин да се предотврати сходен теч и наказания.

„ Регламентът планува доста високи наказания за подобен вид нарушаване – до 20 млн. евро. Налагането на глоба незабавно, преди да се изяснят съответните обстоятелства и условия, би лишило средства от самия админ, които той би трябвало да вложи сега, с цел да усъвършенства системите си”, съобщи Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни.

Все още не е ясно в какъв размер глоба ще бъде наложена на Национална агенция за приходите. Ясно е обаче за какво се е стигнало дотук. „ Платформите, на които са построени тези системи са към този момент остарели. Те не дават отговор на актуалните условия, софтуерът се развива ужасно бързо, и се основава тази опция за пробив в системата”, добави Венцислав Караджов.

Откъдето данните са изтекли, оттова би трябвало и да уведомят жителите, че са жертва. „ Ако данни на човек, които се съдържат в документите в Национална агенция за приходите, изтекат, примерно в общественото пространство, и това докара до избрани мнения, на обстоятелства и условия, свързани с този човек, тогава той би могъл да претендира и неимуществени вреди”, съобщи пред камерата на БТВ Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация ".

Европейската комисия може да изпрати специалисти в България, в случай че има потребност. „ Киберагенцията ни може доста бързо да помогне за определяне на случая и механически да бъде изработен потенциалът по-резистентен на атаки”, разяснява еврокомисарят Мария Габриел. Тя напомни, че казусът в България не е единствен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР