НАП и ДАНС са изискали от собствениците на телевизия Евроком

...
НАП и ДАНС са изискали от собствениците на телевизия Евроком
Коментари Харесай

ДАНС и НАП търсят кой рекламира при Диков и Кулезич в "Евроком"

НАП и ДАНС са изискали от притежателите на телевизия " Евроком " да разкрият кои са рекламодателите в предаванията на Сашо Диков - " ЕвроДикоф ", на Люба Кулезич - " Честно казано " и на Владо Береану - " Седмичник с Береану ". На 12 октомври Национална агенция за приходите е отправила искане до шефа на медията Злати Златев да съобщи документи и да даде писмени пояснения за приходите от изброените външни продукции в интервала 1 януари 2018 - 31.12.2019 година Предаването на Диков по " Евроком " върви от април 2018 г, а на Кулезич - от ноември с.г.

" Моля, представете информация, от която да е видно какви реклами са предавани във всяко предаване, кой е рекламодателят - име, контракт и дата, размер на постъпленията от реклами, заплащането на рекламите - фактура и дата. Във връзка със упоменатите външни продукции имате ли предавани рекламни спотове, спонсорство и различни рекламни форми в предаванията на продуцентите, обезпечени от продуцентите или постъпили целево за предаванията - излъчени в самото предаване или в други излъчвания, само че контрактувани поради предаванията на продуцентите? В тази връзка, апелирам  представете информация, от която да е видно какви реклами са предавани във всяко предаване, кой е рекламодателят - име, контракт и дата, размер на постъпленията от реклами, заплащането на рекламите - фактура и дата, по какъв начин са разпределени приходите сред продуцента и изпълнителя ", написа в писмото на Национална агенция за приходите, подписано от старши контрольор Ивайло Китанов. Данните следва да се дават в 14-дневен период.

Проверка в " Евроком " тече от няколко месеца, изясни пред " Сега " представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. Започнала е по сигнал и се прави по общоприетата процедура. От ведомството обаче не може да посочат по кое време ще завърши.

Писмото на ДАНС е по-кратко. " Във връзка с осъществявана инспекция в ДАНС по предоставена прокурорска кореспонденция от 2020 година апелирам да ни бъде предоставена информация по отношение на сдруженията - рекламодатели на " Евроком-Национална кабелна телевизия " ООД и лица, съконтрахенти по контракти за предизборна реклама в локални избори 2019 година Ако е налична информация за такива, апелирам да ни бъде предоставена информация за цената на подписаните контракти и метода на заплащане. Предвид късите периоди на предоставената прокурорска инспекция, апелирам желаната информация да ни бъде предоставена в най-кратък период ", написа в писмото на организацията, подписано от зам.председателя Недялко Недялков.

Пълномощникът на шефа на " Евроком " - Петьо Стайков, разясни за " Сега ", че прокурорската инспекция по отношение на малкия екран сигурно е обвързвана със сигнала до прокуратурата на някогашния евродепутат и ексводещ на предаване по " Евроком " Николай Бареков, подаден в края на 2019 година След като шефовете на малкия екран смъкнаха рубриката му от екран, Бареков самичък се похвали, че е пуснал сигнал до Върховна касационна прокуратура за " нелегално финансиране " на " Евроком ". " Ние не се тормозим от това, че откакто прекратихме деловите си връзки с Бареков, той ни наклевети в прокуратурата за данъчни злоупотреби. Предоставили сме в период цялата поискана информация и не се тормозим какъв ще е резултатът от инспекцията. Странното в тази ситуация е, че инспекцията е ориентирана против съответни публицисти, които са изразители на сериозната позиция по отношение на злоупотребата с власт и с обществен запас в България. От работата на тримата публицисти се интересува работа като ДАНС. Това е форма на тормоз, който изрично демонстрира, че мястото  по независимост на словото, което България заслужава, е не 111-то, а даже още по-назад ", разяснява Стайков.

Според него нито един рекламодател в " Евроком " не изявил категорично предпочитание да популяризира единствено в предаванията на Диков, Кулезич и Береану. Представителят на " Евроком " разясни, че рекламата в медията се събира и разпределя във всички излъчвания с най-голям рейтинг. " Нямаме специфични рекламодатели в тези три рубрики, а се опитваме да разпределяме средствата във допустимо най-широк излъчвания, което и в полза на рекламиращите компании " сподели още Стайков. По негови думи приходите на " Евроком " за 2019 година са " малко над 1 млн. лева " и са образувани от реклама и от такси за разпространяване, като " към 99 на 100 от разплащанията стават по банков път ".

 

Хронология

За сигнала на Бареков против " Евроком " първи заяви през януари 2020 година сдружението " БОЕЦ ". " Подобни сигнали в никакъв случай не са плод на нечия самодейност. Винаги става дума за сюжет с съответна цел. В случая задачата е телевизия " Евроком " да бъде унищожена и работещите в нея публицисти да бъдат свалени от ефир. Предаванията на Люба Кулезич, Владо Береану, Сашо Диков, Николай Колев и други дават последната свободна естрада в телевизионното пространство в България. Поставят тематики и канят посетители, които на никое място другаде не могат да бъдат чути и коментирани, с изключение на при тях и Веселин Дремджиев. Теми и посетители, неуместни за властимащите ", разясниха от " БОЕЦ ". 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР