НАП е спряла проверка за дължими данъци от страна на

...
НАП е спряла проверка за дължими данъци от страна на
Коментари Харесай

НАП е спряла проверка за дължими данъци от страна на Българската православна църква

Национална агенция за приходите е спряла инспекция за дължими налози от страна на Българската православна черква. Оказва се обаче, че инспекцията е спряна поради гибелта на патриарх Неофит и ще бъде възобновена, когато бъде определен нов патриарх. Това излиза наяве от следствие на Би Ти Ви за това по какъв начин се прави бизнес върху църковни земи и къде отиват приходите.

Магазините и заведенията на ул. " Съборна " и пл. " Света Неделя " са благосъстоятелност на Българската православна черква. Оказва се обаче, че църквата не заявява доходи от сходна търговия. Преподавателят по църковно право доцент Делян Николчев споделя, че принцип на актуалното право е, че не може да има привилегии за никой. ``По отношение на наемите Светият синод твърди, че те в действителност не би трябвало да подлежат на самостоятелен финансов одит, защото в действителност били дарени от вярващи, а не били наеми “, показва доцент Николчев.

Излиза, че налози за облага от наеми страната не търси от духовенството. Държавен надзор на приходите не се прави. В края на предходната година стартира инспекция за дължими налози от страна на църквата за интервала чак до 2017 година Би Ти Ви изпраща питане до Национална агенция за приходите на какъв стадий е инспекцията и какво е разкрила. Оттам дават отговор, че инспекцията е спряна с претекст – гибелта на патриарха, и ще бъде възобновена, когато бъде определен нов патриарх.

Екипът на Би Ти Ви взема решение да опита да разбере с какви активи разполага Драгалевският манастир " Успение Богородично ". Той има имущество за милиард, излиза наяве от следствието. В справката за собствеността на манастира са единствено парцелите в имотния указател, по чиито партиди има промени и придвижвания след 1998 година В справката написа, че манастирът е актувал внушителните над 150 декара в най-новия и най-агресивно застрояван квартал на София и на България ``Манастирски ливади``.

Всъщност " Манастирски ливади " се оказват някогашните ливади точно на Драгалевския манастир. Днес земята коства на пазара сред 1000 и 3000 лв. на кв. м. Над 150 декара повърхност е задоволителна да се построят най-малко 100 блока. 

Над 150-те декара от ливадите на манастира са единствено част от парцелите на Драгалевския манастир. Според регистъра храмът е притежател и на общо стотици декара земя в Драгалевци, над 40 декара имоти в ``Кръстова вада`` към бул. ``Черни връх``, а също и в кварталите ``Витоша`` и ``Симеоново`, както и още 60 декара в Киноцентъра. Драгалевският манастир е притежател и на жилища на улица ``Родопски извор``, в това число мезонети. 

Оказва се, че с парцелите се занимава монахиня. Тя споделя по телефона, че " там има такива неща, които не са за приказване " и отхвърля контакт онлайн. 

От Светия синод няма отговори на въпросите за парцелите. В следствието се припомня, че макар че БПЦ е доста богата, получава всяка година пари от бюджета. Това стана по предложение на последното държавно управление на Бойко Борисов. За тази година дотацията е 38,4 милиона лв.. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР