НАП да събира транзитна такса на руски газ през България

...
НАП да събира транзитна такса на руски газ през България
Коментари Харесай

Депутатите решиха: НАП ще събира транзитна такса на руски газ през България

НАП да събира директна такса на съветски газ през България от 20 лева на мегаватчас, вместо " Булгартрансгаз ", взеха решение депутатите с промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.
Прочетете още
Промяната в закона е с вносители Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Подкрепа пристигна от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи с 142 гласа " за ". От " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се въздържаха. По предложение на Радослав Рибарски с 151 гласа " за ", законът дефинитивно се одобри и на второ четене. 

В момента, във връзка с директния транспорт на природен газ с генезис от Русия, енергийните вноски са дължими от операторите на газопреносната мрежа. Предвид събитието, че операторите на газопреносната мрежа оказват единствено услугата по директен транспорт на природен газ, поради задачата на закона, тежестта на енергийните вноски би трябвало да се понесе от ползвателите на услугата по директен транспорт.

Целта на предлагането е да не се заплаши ликвидността и финансовото положение на операторите, написа в претекстовете на законопроекта.

Преди близо месец президентът Румен Радев към този момент изрече опасения, че тази вноска ще докара до банкрут на " Булгартрансгаз ", тъй като операторът няма юридически механизъм за събиране на средствата от " Газпром износ ", който е резервирал 90 на 100 от потенциала на продължението на " Турски поток " през България до Сърбия и Унгария. Той даже даде таксата на Конституционния съд.

  " Ще гледаме закона за четвърти път, той е типичния образец за ремонт на ремонта ", обърна внимание Павела Митова от " ИТН ", все пак изрази положително мнение към направените промени.

Според Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, приемането на законопроекта по този метод е належащо, с цел да не банкрутира сдружението.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР