- НАП чака 170 млн. лв. на година да излязат

...
- НАП чака 170 млн. лв. на година да излязат
Коментари Харесай

Специален софтуер на данъчните лови измами на онлайн търговци

- Национална агенция за приходите чака 170 млн. лева на година да излязат на ярко

- Досега 1300 електронни магазини са в регистъра

- 60% криели оборот. Ще ревизират и притежателите

170 млн. лева годишно да излязат на ярко от укрити обороти в онлайн търговията, чакат от Националната организация за приходите.

От 1 юли всички притежатели на електронни магазини би трябвало да бъдат оповестени, софтуерите им да дават отговор на нови условия, а всеки клиент да получава касова записка за покупките.

Специална стратегия за засичане на оборотите в този бранш е създадена от приходната организация. Тя ще засича данните, подавани от сървърите на интернет търговците, с тези от компаниите за доставка. При противоречие ще се вършат инспекции.

Повечето хватки за укриване на обороти, които се употребяват, са известни на данъчните и инспекторите имат логаритми за установяването им. Последната хитова машинация бе посредством заоблачен сървър, който манипулираше показанията на касовите апарати.

Над 60% от обектите укриват обороти, сочи още анализът на Национална агенция за приходите. Често за стоките, предлагани в електронни магазини или посредством уеб сайтове,

не са издавани

касови бележки

или други документи. Банковите преводи или наложените платежи, получавани от търговците, доста постоянно не се осчетоводявали.

Разминаванията сред паричните потоци и неосчетоводените преводи се таксуват с лихвите. Има и планувани санкции.

Промените в условията към онлайн търговията се постановиха, защото продажбите през интернет по нищо не се разграничават от покупко-продажбите в действителен магазин, изясняват от Национална агенция за приходите. Продавачът би трябвало да заявява приходи, да заплати налог облага, да начислява Данък добавена стойност, да води счетоводство, да има касов уред и да издава документи за продажбата.

За да стане вероятен справедлив надзор, бяха изменени освен законите за Данък добавена стойност и корпоративното облагане, а и за пощенските услуги. В него се вкараха условия към куриерските компании да съхраняват за период от 5 години всички данни на податели физически лица на пощенски колета с натрапен платеж. Така се сътвори опция за определяне на осъществяване на комерсиална активност онлайн и последващото облагане. Според закона приход от продажба на движимо имущество не и облагаем. Ако обаче договорката е осъществена от продавача като търговец налозите стават дължими.

Изключение

се прави за

единични

покупко-продажби,

да вземем за пример продажба от физически лица на използвани движимости през разнообразни интернет платформи. Именно по този аршин - посредством следенето на регулярни покупко-продажби в интернет, данъчните откриват тези, които без да са вписани в Търговския указател, правят стопанска активност.

Доскоро установяването на това кой прави тази активност бе мъчно и скъпо. Причината е, че инспекторите най-често засичат

неизвестен профил

в уебсайт за разгласи

или в страница в обществените мрежи, където мъчно може да се открият три имена и ЕГН на действителния притежател. Най-честата процедура за разплитане на веригата бе посредством скришен клиент. Данъчен контрольор прави поръчка, а когато получи доставката, на товарителницата е и името на изпращача. За него инспекторът има право да изиска данни от всички пощи и куриерски компании и по този начин да откри общата сума на получените приходи. Следващата стъпка е публично писмо до продавача, посредством което се изисква от него информация за изпратените артикули, както и за осъществения приход.

Данните от него се съпоставят с подаденото от куриерските компании. След приспадане на разноски остава сума, която се полза.

От този месец с цел да се понижи сивият бранш,

Данъкът върху прихода е първият, който се търси от Национална агенция за приходите при определяне на постоянни продажби през интернет. Ако тези покупко-продажби са прескочили 50 000 лева за последните 12 месеца, би трябвало да се направи регистрация по Данък добавена стойност.

Заради непознаването или неспазването на тези правила се вкара условие притежатели на онлайн магазини да подадат информация до 29 юни за активността си пред Национална агенция за приходите. Досега това са направи 1300 компании.

Изискването би трябвало да спазят всички, които употребяват електронни магазини, както и тези, които търгуват на обществено налични онлайн платформи. Тези, които възнамеряват да развиват електронен магазин,

би трябвало да

изпратят

данни за него

в Национална агенция за приходите

Регистрацията се прави настрана за всеки магазин. Търговците би трябвало да посочат името на магазините си, домейна, данни за себе си, както и за типа на продаваните артикули. Регистърът е обществен и всеки, който пазари, може да направи информация за притежателя. Тези, които употребяват онлайн платформа за продажби, би трябвало да посочат името на платформата, уеб адрес, както и данни за това кой е нейният оператор.

Посочва се и местоположението - на личен сървър, от хостинг компания или облачна услуга. Задължително е да се уточни и версията на софтуера, както и къде се съхранява той.

Продават през
платформи,
крият приходи
Физически лица употребяват безвъзмездни онлайн платформи, с цел да продават артикули, а прихода не се афишира пред данъчните. Това е честа процедура при измамите в онлайн търговията. Пред инспекторите те изясняват, че продажбите са инцидентни и по тази причина не вписват получените суми в данъчните си заявления. Справки в куриерските и пощенските компании обаче най-често показвали приходи от по 100 - 300 хиляди лева за година, които потвърждават, че става въпрос за търговия по занимание.

С въвеждането на условията за касови апарати, които да регистрират оборотите, всички хватки, прилагани от останалите търговци, ги имало и при онлайн търговията. Наскоро стана ясно, че при рутинна инспекция данъчните инспектори попаднали на програмен продукт, отчел 2 млн. лева оборот в Национална агенция за приходите, до момента в който сървърът, основан на остров, записал 12 млн. лева

Използвал се и манипулиран програмен продукт, който подавал в данъчното една на всеки три интервенции, а останалите изтривал. Честа обстановка при инспекциите било да се препраща към разнообразни, постоянно несъществуващи или живеещи в чужбина притежатели.

В последните години има взрив и на подправени онлайн магазини, чиято цел била събиране на потребителски данни. Основната стръв е правдиво изглеждащ уебсайт и огромни промоции с ниски цени. Най-често се употребяват сходни домейни, които наподобяват същинските. За да пресекат тези измами, данъчните желаеха основаването на указател, който е наличен и за клиентите.

Който постоянно пазари онлайн, може да конфигурира добавки за браузъри, които сканират магазините и ги съпоставят с непрекъснато обновяваща се база данни с потвърдено подправени магазини.

Бума на онлайн магазините от Национална агенция за приходите изясняват с по-ниските цени поради неналичието на разноски за офис, склад, логистика. Плащанията към този момент се реализират освен с натрапен платеж, само че и с карти и банкови преводи. Има и бонуси като безвъзмездна доставка при поръчка над избрана сума.

Купувачите имат право в 14-дневен период да върнат стоката, само че би трябвало да са спазили условия при приемането, отварянето и съхраняването. Разходите по връщането са за сметка на продавача. /24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР