Нанков: До 45 дни разчистваме свлачищата и пускаме двете ленти

...
Нанков: До 45 дни разчистваме свлачищата и пускаме двете ленти
Коментари Харесай

Нанков: До 45 дни разчистваме свлачищата и пускаме двете ленти на пътя за Рилския манастир

Нанков: До 45 дни разчистваме свлачищата и пускаме двете ленти на пътя за Рилския манастир
От понеделник стартират дейностите по почистване на двете скални свлачища на пътя за Рилския манастир, сподели през днешния ден министър Николай Нанков, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

На път за Светата Рилска обител районният министър инспектира срутищата, които от месеци са затворили едната лента на пътя за манастира. Те са факт от пролетта. Скали и дървета са затворили едната лента на пътя за Светата обител.

Дейностите стартират със сеч по периферията на срутищата, по-късно алпинисти стартират обрушване на нестабилните камъни, следва почистване на скалната маса, с цел да се освободи пътя. Догодина пък ще стартира укрепването на свлачищата, като към момента не е ясно по какъв тъкмо метод.

„ За страдание дейностите закъсняха поради преваляванията, в понеделник стартира изсичането на дърветата по горния завършек на свлачището, което е в съгласие с ДГС „ Рилски манастир ” и Югозападното държавно горско дружество. След това алпинистите стартират обрушване на скатовете ”, сподели пред БГНЕС министър Нанков.
 Нанков: До 45 дни разчистваме свлачищата и пускаме двете ленти на пътя за Рилския манастир Нанков: До 45 дни разчистваме свлачищата и пускаме двете ленти на пътя за Рилския манастир / БГНЕС
Според него след изсичането на 10-метровата зона стартира последователно обмрежване на срутището, а придвижването по пътя за Рилския манастир ще бъде спирано на стадии.

„ Това са краткосрочните ограничения, след тях за 40-45 дни ще се опитаме да укрепим ската, разчистим камъните и пуснем придвижването в двете платна ”, добави министър Нанков.

Той разясни, че сега са готвят двете задачи: до „ Геозащита ”-Перник, както и за целия капиталов план, с които ще се укрепи трайно целият склон.

„ Самото решение ще бъде обещано от самите проектанти: дали ще бъде с водачи, анкери или габиони, като следва през идната година цялостното подсилване на ската ”, безапелационен бе районният министър. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР