Нанесените щети са 41,6 милиона британски лири по информация на

...
Нанесените щети са 41,6 милиона британски лири по информация на
Коментари Харесай

В Плевен арестуваха 37-годишен за интернет измами, възможно е да са пострадали половин милион души

Нанесените вреди са 41,6 милиона английски лири по информация на BTV
Разкрит е българин, основал подправени версии на уеб страници на действителни компании като част от машинация на стойност 40 милиона паунда. Той отива в пандиза, съобщава bg-voice.com/.

Светослав Д, 37-годишен, беше екстрадиран, с цел да бъде изправен пред съда в Southwark Crown Court в Лондон, където се призна за отговорен по пет обвинявания за машинация. Той беше наказан през вчерашния ден следобяд.

Дончев, роден в Плевен, основава това, което прокуратурата дефинира като „ скриптове за отбрана против фишинг “, които да бъдат вградени в клонирани уеб страници на законни компании. След това клонингите били хоствани на сървър, следен от други нарушители, които примамвали жертви, като посредством фишинг имейли.

“Д. сам не би откраднал банковите данни ”, декларира прокурор Сара Дженингс. “Той е дал инструментите на другите да го вършат. Може би се е почувствал отхвърлен от измамите, само че задълбоченото полицейско следствие и на прокуратурата демонстрира, че ще можем да открием всички участващи в онлайн измами, ще ги екстрадираме, в случай че са в чужбина и ще ги надигнем пред съд във Англия ”, прибавя тя.

Фишинг имейлите включвали общи примамки, като да вземем за пример известия, че би трябвало да бъдат тествани банкови сметки или че жертвите би трябвало да получат някаква сума назад от банката си. „ Когато жертвата по-късно попълни формулярите в клонирания уеб страница и вкара персоналната си финансова информация, данните са били изпращани по електронната поща до киберпрестъпниците “, се споделя в известие на прокуратурата. След това те са били употребявани или препродадени, сякаш в тъмната мрежа.

Д. също по този начин е дал програмен продукт, предопределен да помогне на клонирани уеб страници да не бъдат засечени от общите системи за разкриване на измами, основани във всички браузъри.

Полицията стигнала до Д., когато разкрила имейл адрес измежду файлове от неотдавна наказан хакер – Грант Уест. Дончев бил задържан в дома си в Плевен, където живеел с родителите си. Следователи от Англия и България разкрили папки в компютъра му, разкриващи, че е част от схемата. Властите открили, че българинът е основал скриптове на уеб страници на 53 компании със седалище във Англия. Полицаите преценят, че евентуални жертви са най-малко половин милион души, а измамата на обща стойност 41,6 милиона паунда.

Д. се призна за отговорен за правене на устройства за измама; даване на произведения за приложимост при измама; поощряване на осъществяване на престъпление; укриване /маскиране /прехвърляне/премахване на незаконно имущество (той получавал биткойни като заплащане за незаконните си дела); и придобиване на незаконно имущество, а точно 1.5257417 биткойни./ pleven.utre.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР