Намиращият се във вегетативно състояние от 11 години французин Венсан

...
Намиращият се във вегетативно състояние от 11 години французин Венсан
Коментари Харесай

Почина Венсан Ламбер, превърнал се в символ на дебата за евтаназията във Франция

Намиращият се във вегетативно положение от 11 години французин Венсан Ламбер умря тази заран на 42-годишна възраст в болничното заведение във френския град Реймс, откакто лекуването му бе прекратено преди осем дни, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че казусът се трансформира в знак на дебатите във Франция за края на живота, предава Българска телеграфна агенция.

" Венсан умря тази заран в 8,24 ч. (9.24 ч. българско време) ", разгласи Франсоа Ламбер, негов племенник. " Случаят " Венсан Ламбер " завърши ", означи той и дъпълни: " Венсан беше един измъчен човек, трябваше да се спре лекуването му, непрестанните обрати по случая не послужиха за нищо. "

Адвокатите на родителите на Венсан - Жан Пайо и Жером Триомф - обаче обявиха, че гибелта на Венсан е " държавно закононарушение ". " Венсан бе погубен заради държавни съображения и от един доктор, който се отхвърли от Хипократовата клетва ", споделиха те и припомниха, че в този момент е настъпил моментът за тъга, само че и за размисъл за това, по думите им, закононарушение.

Ватикана изрази болката си от новината за кончината на Венсан и дефинира гибелта му като " проваляне за нашето човечество ".

На 2 юли лекар Венсан Санчес, шеф на отделението за палиативни грижи в болничното заведение в Реймс, стартира процеса по прекъсване на лекуването на Венсан. Това стана след позволение от френския Касационен съд на 28 юни.

Новината за гибелта на Венсан постави завършек на една 11-годишна епопея. Мъжът, който е работил като медицински брат, изпаднал във вегетативно положение след злополука с мотор през 2008 година Последва дълга правосъдна и медийна борба сред два кръга негови родственици. От едната страна бяха неговите родители, пламенни католици, които бяха изрично срещу прекъсването на лекуването му. Те бяха подкрепяни от юристите си и от няколко асоциации. Родителите упорстваха, че синът им е неработоспособен и би трябвало да бъде изместен в профилирано болнично заведение. От другата страна бяха брачната половинка на Венсан, Рашел, племенникът му Франсоа и неговите шестима братя и сестри, които споделяха, че става дума за безсмислено твърдоглавие да се поддържа лекуването на младия мъж. Те разказваха, че Венсан им е споделял в предишното, че не би желал да живее като " зарзават ", само че по този начин и не оставил писмени разпореждания какво да се прави, в случай че се стигне до сходна обстановка.

Закон, признат във Франция през 2016 година, не разрешава евтаназията и асистираното самоубийство, само че позволява прекъсване на лекуването, в случай че е безсмислено.

Спирането на лекуването на Венсан означаваше да се спре хидратирането и зареждането му посредством сонда и в същото време да се подават мощни упойващи субстанции. Вчера лекарят на Венсан е уверил сестра му Мария, че е сигурен, че пациентът не страда с помощта на даваните му лекарства.

През последните шест години двата лагера към Венсан непрестанно апелираха на разнообразни инстанции правосъдните решения за продължение на лекуването му и подаваха нови искове. Накрая опитите да се прекрати процесът по прекъсване на лекуването водиха родителите на Венсан в Организация на обединените нации в Женева, където те насочиха апел за помощ. След това бе подадена тъжба от техните юристи и прокуратурата стартира авансово следствие за опит за ликвидиране.

Предстои аутопсия на натрупа на Венсан, която ще бъде направена в Париж. Тя ще е от значително значение, с цел да се потвърди, че мъжът не е умрял от инжектирани от лекарите на смъртоносни препарати и че лекарите са спазили процедурните правила. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР