Намиращият се в испански затвор каталунски сепаратистки лидер Ориол Жункерас

...
Намиращият се в испански затвор каталунски сепаратистки лидер Ориол Жункерас
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Каталунският сепаратистки лидер Жункерас има имунитет като евродепутат

Намиращият се в испански затвор каталунски сепаратистки водач Ориол Жункерас е член на Европейския парламент, въпреки да не е бил в положение да заеме мястото си, и затова се употребява с имунитет, който депутатският пост му подсигурява. Това заяви през днешния ден Съдът на Европейския съюз в Люксембург.

Решението на съда е победа за сепаратисткото придвижване в испанската самостоятелна област Каталуня и персонално за Жункерас, който е в пандиза от ноември 2017 година след провеждането на противозаконен референдум в региона, отбелязва " Ройтерс ". Той излежава 13-годишна присъда за противодържавна активност и корист с обществени средства по отношение на референдума.

Върховният съд на Испания през юли изиска от Съда на Европейски Съюз да посочи въпроса за сферата на деяние на неприкосновеността на някогашния заместник-шеф на каталунското държавно управление, който на последните избори за Европарламент (през май т.г.) бе определен за народен представител. Испанският съд обаче не му разреши да отиде в Страсбург и да постави клетва като евродепутат.

Според решението на съда в Люксембург човек, чието избиране в Европарламента е било публично оповестено от съответния орган на страната - членка на Европейски Съюз, придобива от този миг статут на народен представител и надлежно получава депутатски имунитет. Ако испанските управляващи са желали да не разрешат на Жункерас да пътува до Европейския парламент, те би трябвало да изискат Народното събрание да смъкна имунитета му.

Веднага след оповестението на решението на съда в Люксембург партията " Републиканска левица на Каталуня ", чийто ръководител е Жункерас, изиска той да бъде освободен от пандиза. " Ние настояваме да бъде приет за нереален правосъдният развой (над Жункерас) и той неотложно да бъде освободен ", се споделя в известие на партията в " Туитър ", представено от ТАСС.

Решението на съда на Европейски Съюз може да повлияе и на ситуацията, в което се оказа някогашният началник на каталунското държавно управление Карлес Пучдемон, който избяга от Испания в разгара на рецесията към противозаконния референдум. Испания публично настоя пред Белгия той да й бъде върнат. На последните избори Пучдемон също бе определен за член на Европарламента. Съд в Брюксел по-рано отсрочи за 3 февруари разглеждането на делото за екстрадиция на Пучдемон и на двама негови съратници. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (278)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР