Намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков отново отвори темата

...
Намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков отново отвори темата
Коментари Харесай

Божков към прокуратурата: Къде ми е ритонът?

Намиращият се в Дубай предприемач Васил Божков още веднъж отвори тематиката за ритона от сбирката си, за който твърдеше, че е на свободния пазар.  " Все още никой от властта не е дал съответно пояснение за ритона, който беше на пазара. Може би са го върнали, а може би са продали още нещо ", разгласи той във Facebook. Преди два месеца Божков  информира, че един от ритоните в сбирката му е засечен на свободния пазар,  Става въпрос за ритон, който предходната година е закупен от изложба Yacob`s в Лондон, профилирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските управляващи на 2 март т. година и незабавно по-късно е бил пуснат за продажба на свободния пазар, твърди предприемачът, против който прокуратурата е повдигнала 17 обвинявания. Според Божков този пример  " е задоволително индикативен за отношението към културно-историческото завещание от властимащите ".  И досега нито НИМ, нито прокуратурата не са посочили въпросния ритон. 

Новият пост на Божков пристигна след следващо известие на прокуратурата за това по какъв начин не престават дейностите по следствието в постройката на „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД на ул. „ Московска “ №43.  " В хода на осъществените от 3 до 5 август 2020 година претърсвания в няколко пространства в офиса, в това число гараж и абонатна станция, са конфискувани нови 268 предмета, притежаващи белезите на движими културни полезности. Така общият им брой доближи 6332 предмета, при регистрирани от обвинения В.Б. по реда на Закона за културното завещание общо 212 артефакта ", твърди държавното обвиняване. 

" Действията по следствието, свързани с изземване на описаните движимости, се правят при прецизно съблюдаване на процесуалните правила, както и на одобрените интернационалните практики за пакетиране, превозване и предпазване на артефакти, с оглед оптимално опазване на достоверността им ", добяват от прокуратурата и пускат следващо видео от акциите си. 

" Образованието, науката и културата постоянно са били неразбираеми за БМБ. През последните 10 години управлението почти съумя да ги унищожи. Санирането на учебни заведения и студентски общежития е следващият метод да откраднат още от парите на данъкоплатците. Да се опитат да купят публично утвърждение с заричане за пари, които даже не са техни ", написа в това време Божков. 

И прибавя: " В същото време продължава да се унищожава и разграбва международно културно-историческо завещание, събирано за България и да репресира научните служащи от фондация “Тракия “. Да унищожават плана за музей в Телефонната палата. Да лъжат и опорочават трудът на стотици експерти и учени, обвързван с сбирката. И досега няма правно съображение за талибанското отношение, нито пояснение къде са нелегално заграбените предмети. Всеки ден в продължение на близо 7 месеца полуграмотни служители не престават да разрушават артефакти, без аналог в света. Това се случва в постройката на „ Московска “43, която е със статут на музей. Можете ли да ги спрете? ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР