Намиращата се в тежко здравословно състояние българка Теодора Маджарова отпътува

...
Намиращата се в тежко здравословно състояние българка Теодора Маджарова отпътува
Коментари Харесай

Онкоболната българка в Бразилия отпътува за София

Намиращата се в тежко здравословно положение българка Теодора Маджарова отпътува тази заран от Бразилия за София. Тя лети от Сао Пауло до Истанбул, а от Турция до София ще бъде превозена с кола за спешна помощ, оповестиха от Министерство на външните работи.

Маджарова е онкоболна. Здравословното ѝ положение се влошило доста, откакто тя се подложила на различно лекуване в Бразилия. В края на април брачният партньор ѝ заяви, че тя е настанена в държавна болница, а превозването ѝ до България ще коства към 55 хиляди евро, като от фамилията ѝ прецизираха, че нямат наличните средства.

От министерството прецизираха, че българските дипломатически задачи в Бразилия и Турция работят в цялостен синхрон, като непрекъснато си предават всяка нова информация.

Онкоболната жена е била превозена от болничното заведение в град Можи Гуасу до летище " Гуарулос " в Сао Пауло със профилирана кола за спешна помощ със модерно съоръжение, като две медицински лица са се грижили за нея през целия път. Тя е била придружавана и от българския консул.

На летище " Ататюрк " в Истанбул Теодора Маджарова ще бъде посрещната от особено оборудваната кола за спешна помощ, която ще я транспорти до София. От външното министерство допълват, че при нужда тя ще бъде призната в болница в Истанбул, която е ситуирана в непосредствена непосредственост до летището.

Транспортирането ѝ до София с кола за спешна помощ, а не със аероплан, е по преценка на компанията за медицински превоз. Според турските медицински експерти инсталирането на здравната инсталация в аероплан би лишило доста време, което, допълнено с по-ниската скорост на полета при българския военнотранспортен аероплан " Спартан ", не би икономисало време. Рисковано било и повторното излагане на българката на промени в налягането.

Предложението тя да бъде превозена с военния аероплан " Спартан " пристигна от вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов. Той съобщи, че страната е подготвена да транспорти Маджарова до България от Истанбул. Веднага по-късно обаче от Военната академия отхвърлиха този вид, тъй като претендирал няколко кацания за презареждане, а това би заплашило здравето на пациентката.

Организаторът на пътуването на онкоболната жена в Бразилия е Кармен Лазарова. Тя не попада в регистъра на Районната здравна ревизия и може да бъде санкционирана с до 10 хиляди лева, а уеб сайтът й да бъде закрит. На уеб страницата ѝ се предлага лекуване със светена вода, с билки, от разстояние, единствено по фотография и с вълшебен практики и ритуали, само че самата тя твърди в телевизионни изявленията, че не е врач.

Заради случая на Теодора Маджарова най-вероятно ще се стигне до смяна на Закона за здравето. Ресорният министър Кирил Ананиев разгласи, че в закона би трябвало да се планува детайлно разглеждане на типовете санкции според от нерегламентираната здравна активност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР