Намирането на партньор е трудно, но за гущерите от рода

...
Намирането на партньор е трудно, но за гущерите от рода
Коментари Харесай

Гущер - голям, колкото мравка

Намирането на сътрудник е мъчно, само че за гущерите от рода Brookesia minima това се оказва предизвикателство.
Brookesia minima дълго време се смяташе за най-малкото влечуго в света, до момента в който през 2012 година беше разказан даже по-малък тип, а точно Brookesia micra. И въпреки че не са най-малките гущери, те са толкоз дребни, че са единствено малко по-големи от мравка.
Интересното при Brookesia minima е, че мъжките са доста по-малки от женските. Максималната дължина при женските е 3,4 см, а при мъжките едвам 2,8 см.


Главата, гърба и опашката на дребното влечуго са ярко сиви, макар че опашката става оранжева и по-късно жълтеникава към върха. Страничните елементи на тялото са ярко кафяви, като постоянно се виждат тъмнокафяви петна. Крайниците на гущерчето са съвсем тъмнокафяви.
Намирането на сътрудник за тези дребосъци се оказва извънредно мъчно заради две аргументи. Първата е, че типът е заплашен, а втората е, че гущерчетата са толкоз дребни, че едвам се откриват взаимно. Когато мъжкият попадне на евентуална партньорка, той се изкачва на гърба ѝ и се хваща крепко за нея - добра тактичност, когато си малко влечуго в гигантска гора.


В извънредно видео режисьорите на Би Би Си съумяват да снимат срещата на две дребни гущерчета от рода Brookesia minima на остров Мадагаскар, единственото място, където могат да бъдат открити.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР