Намиране на жилище, ползване на здравни услуги, легализация на дипломите

...
Намиране на жилище, ползване на здравни услуги, легализация на дипломите
Коментари Харесай

Кои са най-честите проблеми, с които се сблъскват украинските бежанци у нас?

Намиране на жилище, прилагане на здравни услуги, заверка на дипломите за приключено обучение и валидиране на професионалните умения. Това са най-честите проблеми, с които се сблъскват украинските бежанци у нас. Това установяваха от Фондация " Стойна Кръстанова ", след обширно проучване.

" Има такова европейско решение на Европейска комисия, което споделя, че би трябвало да се валидират уменията, само че в България този развой още не почнал от страна на МОН, което е отговорно за това. По този метод се оказва, че за хората е доста мъчно да заемат работа, която е на тяхното равнище на умния и познания, на професионална подготовка. Т.е това е една от компликациите, която основава опция на хората да се осъществят, а това което говорихме със експертите от бюрото по труда, само че също то е значимо за хората, с които сме разговаряли – това е опцията за намирането на работа, защото точно този вид подготовка, която те не могат да признаят ги прави по този начин, че те в действителност заемат доста по-ниски позиции. А това не е положително, както за тях, по този начин и за пазара на труда в България, тъй като той се нуждае от квалифицирани експерти, тъй че това е един от проблемите, които би трябвало да намерят решение. Другият проблем, който е значим също това е казуса за потребление на здравните услуги, доста е мъчно на украинските бежанци да си намерят персонални лекари. Този проблем също към този момент стартира да се урежда, само че има дребни стъпки, които са значими, да кажем те към момента не знаят по какъв начин би трябвало да имат ТЕЛК т.е. дали това е ТЕЛК, който те са придобили в Украйна или не – това беше усложнение при тях, само че РЗИ, обърнахме се към тях и те си споделиха всичките стъпки, те имат всички права както българските жители, тъй че ние това, което ще създадем е да им покажем тези стъпки, с цел да се усещат те сигурни и уверени в това, което вършат ", сподели доктор Красимира Кръстанова от фондацията.

Имаме потребност от повече схващане, споделя Лана Петкова - украинка, живееща в България:

" Какво би трябвало да се направи – в случай че имам тази платформа да се обърна към вашите фенове, бих споделила повече схващане. Разберете в действителност, че голямо количество украински бежанци не са тук непринудено, а просто тъй като всекидневно в моя град, аз съм от Харков, има въздушни паники, това е действителна заплаха за децата, за тяхната душeвност, за тяхното здраве, знам защо приказвам и всичко друго е без значение. Трябва да има съпричастност, би трябвало да има схващане и в случай че не може да помогнете, най-малко да разберете колкото е дълбока болката. Всъщност последната година сподели, че са доста продуктивни и потребни, изключително фондацията на Наталия Елис, тази фондация, която през днешния ден имаме достойнството да презентираме, тъй като най-важното нещо е информация и когато хората са осведомени, знаят своите права, знаят къде да се извърнат и какво да създадат, имат място, където могат да пренощуват, да ги нахранят, да получават нужното – това е скъпо и последната година го потвърди. Пловдив печели извънредно ефикасно, огромна заслуга в община Пловдив и кметството, тъй че всичко дружно направиха чудеса ", изясни Лана.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР