Намираме се в сериозна фаза на епидемията. Двуседмичната заболяемост е

...
Намираме се в сериозна фаза на епидемията. Двуседмичната заболяемост е
Коментари Харесай

Здравният министър оповести нови мерки и изрази отвращение, че има болници, които не приемат пациенти с COVID


Намираме се в сериозна фаза на епидемията. Двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души. Съгласно нашия проект, който следваме при такава заболяемост вършим метаморфоза в здравната помощ в страната. Това съобщи на брифинг министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

Новите ограничения, които ще използван до края на годината с цел да обезпечим тази метаморфоза са в размер на 80 млн. лв.. Те ще бъдат ориентирани в стадий доболнична помощ, а точно за подсилване потенциала на общопрактикуващите лекари – 5 млн. на месец ще бъдат отпуснати в допълнение на всички общопрактикуващи лекари в България и на всеки настрана по 1000 лв..

Ние разбираме напъните на нашите сътрудници – общопрактикуващите лекари, че стават все по-големи и натискът върху тях се усилва с всеки минал ден. По последни данни всеки трети от тестваните български жители е позитивен. По отношение на ДКЦ-тата, поликлиниките, в тях в София, в някои от тях и в по-големите градове в страната, където натискът е огромен, ще бъдат разкрити спомагателни коронавирус зони, в тях ще работят доктор, сестра, лаборант и в тях ще се прави клиничен обзор, тест за коронавирус, лабораторни проучвания за кръв, по преценка на лекаря и нагледно проучване на белия дроб. На месец това прави към 3 млн. лв.. Екипът, който ще работи там ще получава в допълнение към заплатите си по 1000 лв. на човек и в допълнение 10 лв. за минал пациент през тази коронавирус зона, като те се разпределят от шефа на ДКЦ-то. В лечебните заведения ще увеличим потенциала от 10% на 20% за поддържане на подготвеност за кревати във всички лечебни заведения. В тези лечебни заведения, които определим със заповед и които поддържат потенциал не по малко от 50% от леглата си, ще отпуснем спомагателни 50 млн. лв., които да бъдат за подсилване потенциала на тези структури. Допълнително с 15 млн. лв. ще бъдат закупени проби антигенни за тестване на пациенти, които имат потребност и демонстрират клинична картина с възможност за заболяване от коронавирус, добави Ангелов.

Ще назначаваме инспекции, а където има пропуски ще вземаме ограничения. Това отговори здравният министър проф. Костадин Ангелов на въпрос за заболели пациенти, връщани и неприемани в болничните заведения.

Това, което ме тормози е, че подобен вид случаи за мен са неприемливи. За мен те са извънредно неприятни за хората, на които се случват. Всеки в фамилията си има близки и познати, които имат неблагополучие и неприятен излаз или диагностика. Това не се случва единствено в нашата страна, виждате какво ставаше пролетта в Европа и други страни, сподели Ангелов.

Когато приказваме за единични случаи се основава чувството, че има проблем в цялата система, това не е по този начин. Говорим си с сътрудници от лечебните заведения, с лекари, със сестри от лечебните заведения. Всеки подобен сигнал, всяко едно такова деяние на сътрудниците някъде или пропуск или нещо, което е основало неприятно усещане у хората, хвърля леке върху цялата система, акцентира министърът. Нашата система работи и нашите лекари са почтени за почитание. Нашите санитари са почтени за почитание. Нашата система не е реформирана. Всички знаем, че една нереформирана система работи мъчно, само че работи добре, тя работи добре, тъй като виждате какви са числата и къде стоим в Европа. Нашите резултати са съизмерими с резултатите с реформирани здравни системи с положителни достижения. Нашите пациенти имат добър достъп до опазване на здравето на национално равнище. В България може елементарно да стигнеш до доктор експерт, до момента в който в доста съвременни страни чакането е с месеци наред. Нека да не сътворяваме чувството, че системата ни е неприятна, да, имаме пропуски. Съгласен съм, че имаме места, където от време на време наподобява, че не работим добре, само че в случай че това продължи още 6 месеца със същия този напън, уповавам се тези случаи да останат толкоз, колкото са досега. Дано не сгреша в моите догатки, сподели още министър Ангелов.

Обсъждаме, който има клинична картина, цялост от признаци при пациент и при позитивиране на високочувствителен и антигенен тест, той да се смята като опция на PCR и да дава опция на хората да се възползват от правата си на изолираност и отговорности и карантиниране. Това обсъждаме и в идната или идващите седмици ще се случи, акцентира Ангелов.

Надявам се с тази финансова помощ ДКЦ тата да отговорят на упованията към хората и да намалее натискът към лечебните заведения. Пациентите, които персоналните лекари ще пращат в коронавирус зоните ще бъдат изследвани и персоналният доктор ще преценя лекуването у дома. А там, където се постанова болнично лекуване, ще е през незабавна помощ и ще се насочват пациентите към лечебни заведения, съобщи от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова. На този стадий това звено, което липсваше, да се надяваме, че ще успеем да го използваме. Ние би трябвало да се погрижим лекарите в лечебните заведения да могат да ни лекуват. Да съблюдаваме ограниченията, не са оптимално тежките, само че е значимо да се съблюдават. Контролът сме го засилили оптимално и от ден на ден хора съблюдават ограниченията, само че от всеки зависи способността на целия град да се оправим с този тежък проблем. Очакванията са за още по-сериозен напън върху системата, сподели Фандъкова.

Д-р Гелев от Спешна помощ съобщи, че 21 екипа работят за столицата единствено за града през днешния ден, плюс 10 екипа на Министерство на вътрешните работи, плюс 5 парамедици и водач. Тоест 36 екипа сега обслужват столицата. Адресите към 17 ч. бяха 70 за коронавирус, от тях 7 за настаняване в болница, чакат още към 100. Онова, което предлага управлението на Министерство на здравеопазването и кметът на София съставлява облекчение от една страна на нашата работа, т.е. всички с недоволства да имат място, където да се обадят на персоналния си доктор и място, където да бъдат прегледани и направени проучвания. Около 3000 са съмнителните за коронавирус на 24 часа. Около 20% или 60 пациенти се нуждаят от болнична помощ. Всички тези пациенти отиваха в болница преди тези ограничения да вземем, натоварваха приемните отделения, а тя е тромава системата с PCR-a, тъй като на идващия ден излизат резултатите от тестванията. Получаваше се неодобрение от хората. на процедура от на следващия ден нещата ще бъдат доста усъвършенствани, на фона на спомагателното откриване на кревати в столицата, сподели още доктор Гелев.

Здравният министър сподели, че има съществено скупчване на хора без признаци пред лечебните заведения. Самоцелното проучване на хора, които нямат симптоматика, е излишно и то не оказва помощ по никакъв метод на системата. Само за последното дежурство защото имаме денонощна съгласуваност на екипите, държа да прочета отчета все още от шефа на огромна столична болница, който споделя, че денем от през вчерашния ден до преди половин часа 285 са минали през фургона за бърз тест. 2/3 са позитивни, без да се регистрират неправилните резултати.

Голяма част от хората се изследват ей по този начин. Няма смисъл да вършиме това. От Ремдесивир имат потребност единствено хората, които имат показания за включване в тази терапия. Те са ясни, изпратени са по всички лечебни заведения. Това, че някой не е включен на такава терапия значи, че той няма потребност от тази терапия, посочи Ангелов.

В момента в лечебните заведения в страната имаме 3715 души, които са настанени в лечебни заведения, от тях 271 са в интензивните структури. Не може всеки, настанен в болница да чака, че ще се лекува с Ремдесивир. Това лекарство не е уместно за всеки пациент, има строги условия. Нека да не ни води страхът, а разсъдъкът. Нашите лекари знаят по какъв начин да лекуват болните на България, сподели още Ангелов. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР