Намираме се в плато на пандемията, но седмица след отварянето

...
Намираме се в плато на пандемията, но седмица след отварянето
Коментари Харесай

Математикът Томов прогнозира, че скоро може да имаме по 6000-7000 новозаразени на ден

 Намираме се в плато на пандемията, само че седмица след отварянето можем още веднъж да чакаме растеж. Това сподели пред bTV математикът Лъчезар Томов. Той позволи, че след две седмици можем да достигнем до 6000-7000 новозаразени дневно, само че зависи какъв брой души ще бъдат тествани. Според него, в случай че локдаунът беше изработен правилно, можеше да се чака репродуктивното число да падне под единица. В момента обаче към момента стои на стойност към 1.

" Репродуктивното число демонстрира приблизително един човек какъв брой души заразява. Най-високата стойност беше на 19-20 март “, посочи той. По думите му, в случай че поддържаме единица, приблизително всеки ден ще има 4000-5000 инфектирани.

" Бях дори леко сюрпризиран от вчерашните стойности, което демонстрира, че евентуално сме надценили разпространяването на английския вид и преди месец към момента не е бил преобладаващ. Съвсем от скоро е станал преобладаващ “, разяснява Лъчезар Томов.

Според него не е било задоволително лимитирано придвижването на хората, а доста от тях пък са траяли да работят в офисите, а не у дома. Трудно е обаче да се предвижда какъв брой ще скочи репродуктивното число, тъй като има неща, които не знаем, а точно по какъв начин се движи английският вид.

" Трудно е да се предскаже пик на зараза, която непрестанно се трансформира, а тази е такава “, сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР