Намираме се в най-тежката фаза на пандемията, макар България да

...
Намираме се в най-тежката фаза на пандемията, макар България да
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: България навлезе в най-тежката фаза на кризата

Намираме се в най-тежката фаза на пандемията, въпреки България да не е към момента на равнищата на Белгия, Чехия и Люксембург. Това съобщи пред NOVA основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който изясни, че задачата на по-строгите ограничения, влизащи в действие от довечера до 21 декември, е да прекратят тренда за увеличаващи се заболели и да преминем по-леко през това. При резултат от ограниченията ще бъдат разхлабвани последователно, само че изрично няма да отпаднат.

„ Важно е в този момент спазването на тези нови ограничения. Идеята ни е да успеем да дадем на хората едни естествени празнични дни “, акцентира той.

Доц Кунчев изясни и посочи, че в случай че през идващите седмици се отчетат позитивни резултати от ограниченията и се види резултат, на 21 декември ще стартира последователното им разхлабване, само че те изрично няма да отпаднат. " Много е мъчно да се оправим в подобен къс период – три седмици. Най-добрият вид ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде триумф. Всички последващи ограничения би трябвало да бъдат подбудени единствено от получените резултати. Те ще бъдат последователно разхлабвани. Ако реализираме триумф, ние считаме да възстановим работата на детските градини, яслите и учениците до 4-ти клас ", сподели още специалистът.

„ Ако някой експерт ви каже, че знае какво тъкмо ще се случи – лъже ви. Никой не можеше да планува и да се приготви за всичко. Дори Швейцария е изчерпала потенциала на интензивните си отделения. Развитието на обстановката ще ни води и при взимането на бъдещи ограничения. Ще се опитаме да държим епидемията в естествени равнища, до момента в който не прекъсваме естествените обществени действия в живота “, сподели експертът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР