Намираме се в навечерието на най-големия празник – 140-та годишнина

...
Намираме се в навечерието на най-големия празник – 140-та годишнина
Коментари Харесай

Александър Симов: Руско-турската война беше кулминация на топлите отношения между България и Русия

Намираме се в навечерието на най-големия празник – 140-та годишнина от раждането на съвременна България.

На 3 март честваме една фантазия. Мечтата за връщането на България на картата на Европа, за една страна, където несправедливостите ще бъдат завършени и след мрака на робството всички ще могат да живеят свободни и щастливи. Именно тази фантазия беше светлата концепция, която в най-тъмните години крепеше жив българския дух и даваше смисъл на доста хора да не стопират своята непрекъсната битка.

Това съобщи депутатът Александър Симов от трибуната на Народното събрание. Симов изчете декларация от името на Българска социалистическа партия по случай националния празник.

Заради това, на тържествения ден, ние би трябвало да отдадем своята респект на българските опълченци, на съветските войски, както и на всички воини, от други нации, извоювали с кръвта си свободата на нашия народ. За нас, Руско-турската освободителна война е образец за демонстрация на висши човешки добродетели – всеотдайност и подвиг за свободата на Отечеството. Трети март не е просто датата на сключването на Санстефанския кротичък контракт, а е свят миг за възкръсването на България, съобщи Симов.

Епопеята на Освобождението не е единствено държавнически акт, а въжделение на европейските нации. Това е една епопея, която няма по какъв начин да бъде забравена, а опитите за това ще срещнат съпротивата на всеки българин, в чието сърце отекват Шипка и Плевен. Ето за какво е неподобаващ и малоумен всеки опит за пренаписване и замяна на историята. Защото това е удар не просто върху обстоятелствата, не просто върху светлата всеотдайност, а върху сърцевината на българската еднаквост, предизвестяват от левицата.

Заради това през днешния ден, когато честваме най-големия си празник, сме длъжни пред историята да назоваваме нещата с същинските им имена. Руско-турската война беше една кулминационна точка на топлите връзки сред България и Русия.
Тази обичайната обич не е литературна небивалица, а е знак за огромна непосредственост. Ние имаме доста обща история с Русия. Нас ни свързват общите корени на православието, околните езици и писмеността, която Кирил и Методий сътвориха. Между България и Русия постоянно е имало голям културен продан, трайни стопански контакти и не е инцидентно, че и до през днешния ден доста руснаци виждат в страната ни желаната си туристическа дестинация, се споделя в документа.

Заради това през днешния ден положителните връзки с Русия не са въпрос просто на мемоари и романтика, а на действителен народен интерес. Ние би трябвало и можем да бъдем мост сред Европа и Русия, нещо, което трябваше да осъзнаем от дълго време и да превърнем в настояща политика.

Ето за какво, призоваваме България да работи за поетапна анулация на глобите против Руската федерация, както и за предприемане на съответни ограничения за възстановяване и задълбочаване на двустранното съдействие, както в политическо, икономическо, по този начин и в културно измерение.

Именно на 3 март, би трябвало да бъдем в положение да формулираме новата фантазия на България, а каква по-голяма фантазия от свят на спокойно съдействие, където не дрънкат оръжия.
Честит празник, българи!

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР