Намираме се в национално бедствие, заради мащабите на пандемята. Спрямо

...
Намираме се в национално бедствие, заради мащабите на пандемята. Спрямо
Коментари Харесай

Проф. Начев: Това е национално бедствие

Намираме се в национално злополучие, поради мащабите на пандемята. Спрямо данните от предходната година броят на заболелите и умрелите от COVID-19 е доста по-висок. Това разяснява в ефира на " Твоят ден " изп.директор на УМБАЛ " Св. Екатерина " проф. Генчо Начев. По думите му черната статистика се дължи на ниския имунизационен %.

" Вина евентуално имат и ръководещите, че не се пробваха да създадат по-мащабна разяснителна компания. Допуснаха се отзиви на антиваксъри да се популяризират, без да имат общо с научната истина ", изясни проф. Начев и добави, че зеленият серитификат е потвърдила се в международен мащаб мярка, само че е нужен по-строг надзор върху съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

" Проблемът е в неналичието на принадлежности, които да подсигуряват спазването на наложените ограничения. Липсват и наказания за нарушителите. Само по-строг надзор и наказания ще понижат напрежението върху лечебните заведения у нас ", сподели проф. Начев.

МБАЛ " Сухопътни войски. Екатерина " също изпитва усложнения, поради усложнената конюнктура. От 16 разкрити интензивни кревати в лечебното заведение, 12 пациенти са интубирани. Към момента няма заплаха от дефицит на О2 в " Св. Екатерина ", само че казусът е настоящ за останалите лечебни заведения в страната.

Проф. Начев е на мнение, че плановият банкет в лечебните заведения би трябвало да е въпрос, който всяко лечебно заведение да реши единствено за себе си.

" Ръководствата на лечебните заведения са тези, които са наясно с потенциала на леглата за Коронавирус пациенти, както и с равнищата на незабавния банкет. Именно те би трябвало да уредят въпроса с плановия банкет ", изясни той.

Проф. Генчо Начев е безапелационен, че издаването на подправени документи би трябвало да се криминализира.

" Това е безусловно нарушаване на закона и закононарушение против човечеството. Най-малкото наказване за персоналните лекари, които се занимават с тази порочна процедура, би трябвало да е лишаване на лиценза ", добави изплълнителният шеф.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР