Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна

...
Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Пикът на ковид вълната ще е между 10 и 20 октомври

Намираме се при започване на четвъртата вълна, която е по-различна от миналата и ще мине под знака на индийския вид на вируса. Това съобщи пред БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова.

Според нея пикът ѝ ще бъде сред 10 и 20 октомври - т.е. малко след началото на образователната година.

Тя означи, че при започване на този месец се видя леко завишаване в броя на новозаразените със SARS- CoV-2, на фона на предходните дни и седмици, в които такива случаи са били единични. Аргирова разясни, че всички проби, които е подала секвениране в Националния център по заразни и паразитни заболявания, са открили съществуването на делта разновидността на вируса.

По думи на вирусолога страната ни върви с към месец обратно по отношение на множеството европейски страни.

Тя изясни, че признаците, с които стартира болестта, са гърлобол и хрема, а в по-редки случаи - висока температура.

" Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни феномени, които бяха преди всичко при предходните разновидности. Има ги, само че те се доста по-малко ", посочи медикът.

Фактът, че този вид на вируса заразява доста по-лесно тя отдаде на това, че има доста по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят близките и затова се говорело непрестанно за маските. Аргирова съобщи, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и по тази причина той води до повреди във всички органи.

Според нея лекото протичане на болестта е притеснително, тъй като хората няма да се разболеят или няма да виждат, само че ще станат преносители на вируса. По нейни думи училищата са огромен развъдник на инфекцията.

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР