Намираме се в бедствено, а не извънредно положение. Вярно е,

...
Намираме се в бедствено, а не извънредно положение. Вярно е,
Коментари Харесай

Намираме се в ”бедствено”, а не ”извънредно положение”, смята Румяна Ченалова

Намираме се в ”бедствено, а не ”извънредно състояние ”. Вярно е, че Конституцията употребява израза ”положение на война, военно или друго изключително състояние ”. На пръв взор граматическото пояснение води до прибързания извод, че изключителното състояние е обща категория, а подвидовете му са ”положение на война ”, ”военно ” или друго някакво, което има характерностите на изключително.
Дали е по този начин?
Законът за защитата също употребява трите понятия, само че те постоянно са свързани с оповестяване на война, въоръжено нахлуване или опасност за такова, написа арбитър Румяна Ченалова във фейсбук.
Законът за отбрана при бедствия също приказва за състояние на война ", " военно състояние " или " изключително състояние ".Чл.19 показва че отбраната на популацията при оповестяване на режим " състояние на война ", " военно състояние " или " изключително състояние " се реализира в сходство с наредбите на Женевските конвенции от 12 август 1949 година и Допълнителните протоколи към Женевските конвенции. От тази отпратка става абсолютно ясно, че трите понятия касаят обстановки при оповестена война или въоръжено нахлуване.

Ние сме в обстановка на бедствено състояние и неговата наредба е в Закона за отбрана при бедствия.В решението за оповестяването му се показват основанието, аргументация,мерките за преодоляване на бедствието, в това число подхванатите краткотрайни ограничавания върху правата на жителите /А НЕ С ОТДЕЛЕН ЗАКОН!/,началото на въвеждане на бедственото състояние и срокът на неговото деяние, само че НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 7 ДНИ / чл.51 ЗЗБ
При нужда срокът на деяние на бедственото състояние може да бъде УДЪЛЖЕН ДО 30 ДНИ!
Българският законодател е задължен да се преценява с разпоредбите на действуващото законодателство и да ползва терминологията и режимите, възприети в Конституцията и законите.
Извънредното състояние е нещо напълно друго от бедствено състояние.Използването на израза " изключително " не го трансформира в такова.
Използването на въоръжените сили, ограничението на конст.права в нарушаване на чл.57 от Конституцията, удължаването на периода над 30дни е незаконосъобразно и всеки, чиито права са нарушени може да се позове на това.
А можеше всичко да се регламентира в сходство с Конституцията и законите, в случай че адвокати работеха по въпроса.
Сега ние ще сме глобени и с нарушени права, за което ще осъдим страната, а след това ще платим отново ние.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР