Намесата на пернишки полицаи в журналистическо разследване за корупция и

...
Намесата на пернишки полицаи в журналистическо разследване за корупция и
Коментари Харесай

Новината за задържаните у нас разследващи журналисти обикаля света

Намесата на пернишки служители на реда в журналистическо следствие за корупция и злоупотреби в огромни размери към този момент е освен мотив за дипломатически скандал сред България и Румъния, само че и международна вест.

Задържането на Димитър Стоянов от уеб страницата „ Биволъ” и Атила Биро от „ Райз проджект Румъния” беше отразено от редица медии зад граница. Двамата се оплакаха от дейностите на органите на реда, откакто подали сигнал за опит за унищожаването на документи, свързани със строителната компания „ Джи Пи Груп” (с която шефът на „ Лукойл България” Валентин Златев изрично отхвърля да има нещо общо) и измами с еврофондове. Според шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов сътрудниците му са открили самоличността на публицистите, само че Стоянов и Биро описват, че са били задържани.
Български и румънски публицист бяха арестувани у нас поради тяхно следствие Димитър Стоянов от „ Биволъ ” и Атила Биро от „ Райз проджект Румъния ” работили по получен сигнал за изгаряне на уличаващи документи, свързани с следствие на компанията „ Джи Пи Груп ”
„ От „ Биволъ” показаха, че са разследвали корупция на високо ниво и са уведомили ГДБОП, че документи и компютри са били изнесени от офисите на забърканите. Когато публицистите се оказали на място, върху тях се нахвърлили служители на реда, а тъкмо там били оставени нарязаните документи – евентуално доказателство за злоупотреби с европейски пари”, написа „ Асошиейтед прес”.



Материалът на организацията е представен от „ Ню Йорк Таймс”, „ Вашингтон Пост”, “Чикаго Трибюн”, „ Фокс Нюз” и ред други огромни медии.

Специализираното районно онлайн издание „ Болкан Инсайт” отбелязва, че публицистите са били освободени след напън от страна на български и румънски жители, както и след интервенция на румънското консулство.

Тя е обяснена по-подробно в материал на румънската държавна осведомителна организация „ Аджерпрес”. На изпратените на място чиновници на посолството на северната ни съседка било обяснено, че двамата публицисти са се оказали на място под полицейско наблюдаване. След информация Атила Биро е бил освободен. От външното министерство в Букурещ означават, че дипломатите им не престават да наблюдават случая и да поддържат връзка с българските управляващи.

„ Болкан Инсайт” припомня и по-ранно следствие на „ Биволъ” по тематиката, което е част от по-голям план за откриване на злоупотреби с европари, който е финансиран от Европейската комисия и Европейския център за пресата и медийните свободи.

Медията отбелязва 111-тата позиция на България в класацията за свободата на словото на „ Репортери без граници”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР