Намеса в кредитната политика на търговските банки ще може да

...
Намеса в кредитната политика на търговските банки ще може да
Коментари Харесай

Законово предложение - БНБ и ЕЦБ да могат да озаптяват кредитирането

Намеса в кредитната политика на комерсиалните банки ще може да реализират Българска народна банка и ЕЦБ според предложение за изменение на Закона за Българска народна банка и Закона за кредитните институции. Проектозаконът е дело на ръководителя на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова, написа в. " 24 часа ".
Българска народна банка ще прави оценка рисковете от бърз напредък на заемите както за всяка банка поотделно, по този начин и за цялата банкова система, плануват новите ремонти. Ако реши, че има систематичен риск, който заплашва стабилността на банковата система или на група банки, Българска народна банка може да вкара ограничения. Тя може да изиска от банките смяна в съотношението сред размера на заема и цената на обезпечението, може да промени съотношението сред размера на заема и годишния приход на този, който го желае, може да изиска от трезорите друга съразмерност сред размера на месечните вноски и месечния приход на кредитополучателя.
Българска народна банка ще може да задължи банките и за промени в оптималния период на договорите за заем, както и да вкара спомагателни условия към метода, по който той ще се погасява.
Проектът планува също Българска народна банка да следи за натрупването на заеми в избрани стопански браншове и браншове за те да не стават източник на бъдещо напрежение за цялата финансова система.
Съгласно измененията в надзорния съвет или в съвета на шефовете на всяка банка минимум един от членовете му да е самостоятелен. Според препоръчаната формулировка на " самостоятелен " това е човек, който не е чиновник на банката, няма дялове в нея, не е член на директорски или надзорен съвет, няма финансови или настоятелен връзки с нея, не получава обилни заплащания или други облаги с изключение на тези за присъединяване си в ръководството ѝ. Независимият член на управленията на банка не може да е и брачен партньор, родственик по права линия или по съребрена до втора степен, както и да се намира във фактическо общуване с такова лице.
Банките ще имат период, в който да показват на Българска народна банка лист с всички лица, заемащи основни позиции в тях. Българска народна банка може да разпореди на която и да е банка да освободи всяко лице, за което тя реши, че няма добра известност или не има нужните умения и опит. Проектът разписва в детайли и разпоредбите, по които Българска народна банка и ЕЦБ ще реализират контрол над банките и ще си дават информация една на друга.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР