Намериха най-голямото римско корабокрушение в Средиземноморието. Преди 2 хиляди години

...
Намериха най-голямото римско корабокрушение в Средиземноморието. Преди 2 хиляди години
Коментари Харесай

Намериха най-голямото римско корабокрушение в Средиземноморието

Намериха най-голямото римско корабокрушение в Средиземноморието . Преди 2 хиляди години този транспортен съд прекосява Средиземно море, цялостен с амфори, употребявани в Римската империя за транспорт на вино и зехтин. По незнайна причина той в никакъв случай не стига до пристанището си, оповестява СиЕнЕн.

Той е открит от археолози , дружно с товара му и е датиран сред 100 прочие Хр. и 100 година сл. Хр . 35-метровият транспортен съд, дружно с товара му от 6000 амфори , е открит от сонар при изследване на морското дъно край крайбрежията на Кефалония - един от йонийските острови до западния бряг на Гърция.

Изследването е извършено от мрежата Oceanus на Университета в Патра, употребявайки техники за обработка на изображения с изкуствен интелект . Изследването е финансирано от програмата Interreg на Европейски Съюз.

Това е четвъртото по величина корабокрушение от интервала, намерено в миналото в цялото Средиземноморие, и има " доста археологическо значение ", съгласно Джордж Ферентинос от Университета в Патра, който дружно с девет свои сътрудници учени разкрива откритието в " Археологическа просвета ".

" Товарът от амфори, забележим на морското дъно, е в доста положително положение и корабокрушението има капацитет да даде богата информация за транспортните направления, търговията, складирането на амфори и строителството на кораби през съответния интервал ", пишат учените.

Повечето кораби от епохата са най-малко 2 пъти по-малки от открития .

Това е четвъртото римско корабокрушение, намерено в региона . Корабокрушенията от тази ера е мъчно да се разграничат от сонар, защото са покрай морското дъно и постоянно могат да бъдат скрити от естествени формирания. Товарният трюм е близо 2 метра подземен.

Той се намира на към 2 км от входа на пристанището на Фискардо - единственото обитаемо място на острова, което не е унищожено през ВСВ. Археолозите считат, че откритието демонстрира, че Фискардо е бил значима спирка в римските търговски пътища. Проучване през 2013 и 2014 година намира три " съвсем непокътнати " остатъци от ВСВ в региона.

Но точно размерът на товарния отсек, 30м на 11м и непокътнатите амфори са вълнуващи за археолозите . " По-нататъшното изследване на останките ще хвърли светлина върху морските пътища, търговията, складирането на амфорите в корпуса и корабостроенето в интервала ", допълват учените.

Единственият проблем е какво да вършат с останките. Ферентинос разяснява пред СиЕнЕн, че събирането му от морското дъно е " доста сложна и скъпа работа ". Вместо това идната им стъпка е по-евтина - " да се вземе амфора и благодарение на ДНК, да се откри дали е била с вино, зехтин, ядки, пшеница или ечемик ".

След това те ще търсят вложител, който да възнамерява гмуркане за останките , а музеят в Ликсоури, вторият по величина град на Кефалония, съхранява и други съкровища от водите към острова.
 Снимка 457826
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР