Намери се механизъм, с който БПЦ вече използва държавната субсидия.

...
Намери се механизъм, с който БПЦ вече използва държавната субсидия.
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Главното мюфтийство все още не използва държавната субсидия

Намери се механизъм, с който БПЦ към този момент употребява държавната дотация. Главното мюфтийство към момента не е почнало да я употребява. Това сподели зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев на съвещание на Комисията по вероизповеданията и правата на индивида.

Той добави, че едната причина за това са отговорностите, огромна част от които се търсят посредством съдия-изпълнител. Втората причина е, че би трябвало да се упомене названието на бенефициента. Депутатът от Движение за права и свободи посочи, че затова финансовият министър е предложил в закона да се упомене тъкмо бенефициентът.

„ Финансирането на вероизповеданията поражда като решение на Консултативния съвет по национална сигурност за да се прекъсне въздействието на непозната страна върху едно от вероизповеданията “, напомни той и добави, че тогава е направен законопроект, който е погасил всички опасения на вероизповеданията. „ Всички страхове на БПЦ и на мюсюлманското изповедание бяха погасени, по този начин както им обещахме “, разяснява Йордан Цонев.

„ Практически задачата свещенослужителите да получават хонорари от страната, а не от друга страна не може да бъде изпълнена. Тази година евентуално няма и да може да се извърши “, сподели още той.

„ За опрощаването на отговорностите думата би трябвало да имат финансовото министерство и Народното събрание. Това е държавна политика и не визира безстопанствен религиозни права на никое изповедание, никое изповедание не е ощетено. Решението би трябвало да бъде на народните представители “, акцентира Цонев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР