Намерено е писмото, което екзарх Стефан I е написал до

...
Намерено е писмото, което екзарх Стефан I е написал до
Коментари Харесай

Намек за тези, които са на власт. Намерено е писмото...

Намерено е писмото, което екзарх Стефан I е написал до огромният ни карикатурист Илия Бешков преди 60 години.
Да, същият този най-успешен Български Екзарх, обичан от целия народ и направил доста за Българската православна черква е воин в подигравка на Бешков по времето когато служи като Софийски митрополит.
Прочутата подигравка на Илия Бешков от 1933 година се назовава: „ Връбница „ Срещнаха се без да се познаят.” Карикатурата изобразява по какъв начин на празника Връбница, екзарх Стефан се вози в първокласна лимузина и се разминава с Исус Христос, който язди магаренце.
С идването на комунистите, екзарх Стефан е изселен в 1948 година в село Баня, Карловско, под предлог, че отхвърля да спомага на новата власт и продължава нелегално да се смята за Софийски митрополит и екзарх Български. Девет години по-късно в 1957 в село Баня умира екзарха.


Но в 1954 година, двайсет и една година след карикатурата на Бешков за него, той изпраща своя фотография и написа от село Баня до художника следното:
„ На художника Илия Бешков, който търси Истината и служи на Истината, непретенциозен израз на отческа респект и архипастирско благословение от изгнанника Стефан Митрополит Софийский и Екзарх Българский
Баня-Карловско 1954 г.”

И през днешния ден може да се види, че Бешков е рисувал Царе, Папи, Патриарси, министър ръководители, а те са си събирали карикатурите.
Но това не значи, че полицията не го е преследвала, цензурата забранявала, а той е бил постоянно привикван в полицията. По този мотив Бешков споделя: „ Те не стопираха да ме преследват, само че и аз не стопирах да рисувам. А на въпроса, дали го е било боязън, дава отговор: „ Кой не го е боязън, само че истината ми е по-скъпа.”


Тази история е един намек към днешните управници, с цел да не мислят за себе си като единствени и неповторими.

Силвия СТЕФАНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР