Намеренията на Столична община да реорганизира движението около парка на

...
Намеренията на Столична община да реорганизира движението около парка на
Коментари Харесай

Новият ред за паркиране около НДК разгневи шофьорите

Намеренията на Столична община да реорганизира придвижването към парка на НДК, да понижи паркоместата по бул. " Патриарх Евтимий " и да обособи буслента и две еднопосочни велоалеи от Попа до Петте кьошета към този момент провокира недоволството от страна на водачите и на притежатели на коли с адресна регистрация в региона. Това пролича при публичното разискване, проведено  от неправителствената организация " Спаси София " във " Facebook ".  Столичното гражданско съдружие е главен основател на измененията, за които " Сега " писа в петък. Хора, които постоянно пътуват по " Патриарха " с колите си, и притежатели на магазини там бяха измежду най-активните в полемиката и най-често подлагаха на критика проекта. Той към този момент бе показан от кмета Йорданка Фандъкова и заместника й по превоза Кристиан Кръстев.

След разчертаването на новата скица местата за паркиране към НДК ще намалеят с 10 на 100 или с към 40 броя, заяви Андрей Зографски от " Спаси София ".  Редукцията на паркоместата ще е най-значителна по " Патриарха ", до момента в който по бул. " Витоша " против градината на НДК техният брой ще се усили с разчертаване на зона за напряко паркиране на мястото на настоящето паралелно. Увеличение ще има и по ул. " Г.С. Раковски " сред бул. " Васил Левски " и " Патриарха ". От " Спаси София " оповестиха още, че като различен вид за отплата на намалелия брой паркоместа плануват служебните абонаменти в центъра да се понижат до три броя на на административен адрес.

" Досега бул. " Патриарх Евтимий " беше един голям паркинг. Булевардът е дотатъчно необятен - 16-17 м., които обаче бяха дадени напълно на колите. С дребна метаморфоза може да се реализира доста повече - по-добро напредване на градския превоз, велосипедистите и пешеходците. Като бройка тези групи са по-многобройни от водачите на МПС ", разяснява Зографски.   

След въвеждането на буслента по " Патриарх Евтимий " времето, за което тролеите минават дистанцията от някогашния Нотариат до Петте кьошета, по разписание би трябвало да намалее с 30 на 100, разясниха от " Спаси София ". На час по булеварда минават по към 40 транспортни средства от градския превоз, допълниха от организацията. " Сега това разстояние се взима за 6 мин., което прави по към 10 км./ч. Това е една от най-ниските скорости за централен бул. в Европа. След обособяването на бус лента имам уверението на Центъра за градска подвижност, че тролеите ще изминават сектора за 4 мин. ", пресметна Зографски.   

След приключването на преустройството към пешеходните пътеки на " Патриарха " и към НДК ще се слагат боларди, които да не разрешават на колите да паркират върху тях.  По бул. " Витоша " към парка на НДК ще се маркират още две нови пешеходни алеи, оповестиха от " Спаси София ".  Както " Сега " писа, друга концепция планува велоалеята по тротоара на бул. " Витоша " около парка на НДК, която от години основава спорове сред пешеходци и колоездачи, да слезе на пътното платно. Движението по срещуположния бул. " Фритьоф Нансен " пък ще стане в двете посоки. В резултат тролейбус №7 към този момент ще се движи от " Лозенец " по " Фритьоф Нансен " и с ляв завой на някогашния " Кравай " ще продължава към Петте кьошета и " Люлин " 3. В момента същият тролей завива след НДК към кино " Оден " и през Сточна гара отново стига до жилищния комплект. От общината пресметнаха, че смяната в маршрута ще икономисва 170 000 лева годишно на бюджета на София.

Идеите обаче не бяха посрещнати добре от водачите на МПС-та. " Да не се не помни, че хората се движат както пешком и с колела, по този начин и с коли. Иначе малко по малко тогавашните превилигировани стават днешните ощетени. Което, действително видяно, не е кой знае какъв брой потребно и смяна към по-добро. Просто се взима от едни и се дава на други ", разяснява участничка в полемиката.

" Паралелно с тази самодейност би трябвало да започнете да оглеждате места за паркинги - както подземни, по този начин и многоетажни. Има места към централната част, подобаващи за задачата ", добави различен.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР