Намеренията на САЩ да надградят военната си мощ в Индотихоокеанския

...
Намеренията на САЩ да надградят военната си мощ в Индотихоокеанския
Коментари Харесай

Politico: САЩ не са готови за битка в Индотихоокеанския регион

Намеренията на Съединени американски щати да надградят военната си мощност в Индотихоокеанския район за отбрана на Тайван закъсняха, написа Politico , базирайки се на политици и специалисти. Китай доста е нараснал силите си, до момента в който капацитетът на Съединени американски щати е стеснен: Вашингтон не може дейно да поддържа Тайван заради проблеми с логистиката, както и украинската рецесия, отклоняваща запаси и внимание.

Съединени американски щати дадоха обещание да разположат толкоз доста военни сили в Индо-тихоокеанския район до 2023 година, че Китай даже няма и да намерения да нахлуе в Тайван, отбелязва Politico. Редица американски политици и съдружници обаче считат, че всички тези ограничения към този момент са закъснели.

Конгресмени от Републиканската партия означиха, че Китай в този момент разполага с толкоз мощен флот, че е в положение да оспори господството на Съединени американски щати в Индотихоокеанския район. Освен това украинската рецесия и спирането на световните вериги за доставки заради пандемията затрудниха доставянето на съществени оръжия за Тайван, изясняват от редакцията.

" Ние обещахме да струпаме сили в Индотихоокеанския район, само че това заричане опонира на протичащото се в реалност “, цитира изданието думите на конгресмена от Републиканската партия Майк Галахър, който ще стане ръководител на комисията по Китай в новата Камара на представителите на Съединени американски щати. Александър Грей, който оглавяваше Съвета за национална сигурност при Доналд Тръмп, е склонен с мнението на Галахър.

От 2021 година Вашингтон е похарчил милиарди за разнообразни военни начинания в Азия, в това число поддържащи бази и сили за поддържане на " конкурентно преимущество “ пред Пекин, напомня Politico. Критиците обаче считат, че разликата с Китай е прекомерно огромна. Освен това тактиката на Пентагона е краткотрайно да понижи броя на военните кораби, както и самолетите в района, след което да ги размени с по-нови модели. Проблемите при разполагането на нови кораби обаче може да попречат на осъществяването на тези проекти.

Междувременно поддръжката за Тайван е възпрепятствана освен от логистични проблеми, предизвестява Politico. Препятствия съществуват и в границите на американското законодателство: по-специално след влизането в действие на указа за отбранителната политика, който планува отпущането на безплатни средства в размер на 10 милиарда $ за подкрепяне на Тайван през идващите пет години, беше публикуван нов за държавното финансиране, съгласно който цялата помощ, отпусната на Тайпе, не би трябвало да бъде под формата на грантове, а под формата на заеми.

Междувременно Китай води все по-агресивна политика във водите край Тайван, отбелязва вестникът. Пекин разполага нови военни кораби и интензивно употребява военновъздушните сили: китайският флот към този момент е най-големият в света с 340 кораба на свое разположение.

Позицията на Съединени американски щати също е комплицирана поради неразбираемата обстановка със съдружниците, написа Politico. Повечето страни в Югоизточна Азия е малко евентуално да окажат помощ при положение на китайска експанзия против Тайван, защото се опасяват от ответните ограничения на Пекин. Междувременно Държавният департамент на Съединени американски щати се стреми да възобнови споразуменията за стратегическо партньорство с редица тихоокеански островни страни, само че този ход може би е прекомерно просрочен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР