Намеренията на Германия да открие първия си терминал за втечнен

...
Намеренията на Германия да открие първия си терминал за втечнен
Коментари Харесай

Откриването на терминал за втечнен газ в Германия притесни Русия

Намеренията на Германия да открие първия си терминал за полутечен газ в провинция Шлезвиг-Холщайн провокираха моментална реакция в съветските медии, съобщи Actualno.com.


Едно от най-известните съветски издания - " Взгляд ", непосредствено написа, че откриването на подобен терминал е " стопански излишно " и го преглежда като опит да бъде провален " Северен поток 2 ". Изданието се обляга на коментар в немския вестник Handelsblatt, написан от Клаус Щратман, в който немският създател преглежда от всички страни вероятността и показва, че цената на втечнения газ към момента е по-висока от тази на стандартния поради употребяваната технология за втечняване. " Взгляд ", обаче, е безапелационен – Съединени американски щати принуждава Германия да строи терминала. Такива терминали има във Франция (4), Италия (2), Испания (7) и по 1 в Холандия, Белгия и Португалия.

Инвестицията в терминала ще е от порядъка на 450 млн. евро (600 млн. долара), а терминалът ще побира 5 млн. тона газ. Изграждането би трябвало да започва през 2019 година, а планът да бъде приключен до 2022 година. Инвеститори са холандската компания Gasunie, дъщерната компания на немската логистична компания Marquard & Bahls – Oiltanking и друга холандска компания – Vopak, оператор на терминала за полутечен газ в Холандия и в Мексико.

Според " Взгляд " обаче инвестицията няма смисъл, тъй като по този начин или другояче в Европа тези терминали не се употребявали и стояли единствено до 1/3 цялостни. Руската медия отива по-далеч – в Литва построили терминал и в този момент не знаели какво да го вършат. Но с цел да не признаели неуспеха, литовските управляващи прокарали закон, съгласно който потребителите в Литва трябвало да купуват несъмнено количество полутечен газ.

В разбора на Handelsblatt се натъртва, че терминалът ще прокара път на доставка на американски шистов газ, само че и на това, че втечненият газ е по-екологичен и щадящ природата. Отделно немското издание показва, че втечненият газ може да бъде употребен в по-широк набор – като за битово ползване, по този начин и за индустриално, също и като гориво за транспортни средства, даже кораби, което понижава замърсяването на въздуха. Разбира се, Щратман не пропуща да каже и следното – откриването на подобен терминал ще усъвършенства връзките сред Германия и Съединени американски щати, както и да отвори въпроса с диверсификацията в бранш " Енергетика " - за гарантиране на енергийната сигурност на Германия т.е. да няма прекомерно огромна взаимозависимост от един източник.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР