Намеренията на финансовия министър Асен Василев да прави сериозни структурни

...
Намеренията на финансовия министър Асен Василев да прави сериозни структурни
Коментари Харесай

Чистка! Напрежение в Министерството на финансите – Асен Василев развъртя метлата

Намеренията на финансовия министър Асен Василев да прави съществени структурни промени в повереното му ведомство провокират ужас и напрежение измежду подчинените му. От оповестен на уеб страницата на МФ план за изменение в устройствения устав излиза наяве, че се приготвя закриване и обединение на дирекции, основаване на нови звена, разбърквания на чиновници поради изменени функционалности и задания, както и съкращения, каквито сякаш нямаше да има.

Като цяло щатовете във финансовото министерство ще бъдат понижени с 5% от общ цифров състав от 570 бройки, само че на процедура съкращенията на настоящи чиновници ще бъдат по-големи, тъй като ще има и нови назначения, съобщи „ Сега “.

На първо място Василев възражда основаването на Институт за стратегически разбори и прогнози директно под негово управление. Той един път към този момент бе основан към края на предходното му престояване като финансов министър, само че по този начин и не проработи. След рухването на държавното управление на Кирил Петков този институт незабавно бе закрит от служебния кабинет.

Още тогава Василев разгласи, че прогнозите и анализите в МФ се вършат непрофесионално – „ най-често единствено с една екселска таблица “, и би трябвало да има особено звено, което да се занимава с това, вместо разнообразни дирекции да вършат разбори сами за себе си.

Сега още веднъж в претекстовете се показва: „ Инструментариумът за количествен разбор на съответни проблеми във фискалната политика на страната е относително стеснен. Най-често употребяваният инструмент е Ексел – най-много за резюме на данни. Това затруднява извличането на пълноценна информация, която съществува в данните, изисква се по-мощен програмен продукт, по-задълбочени аналитични способи и по-опитни анализатори “.

Подобно звено в МФ имаше допреди повече от 10 години – Агенцията за стопански разбори и прогнози, само че тя бе закрита от Симеон Дянков.

Идеята е институтът да се занимава с правенето на стратегически микро- и макроикономически разбори освен за задачите на бюджета, само че и за развиването на обособени браншове, за стопанската система като цяло, които да се употребяват и от консуматори отвън Министерството на финансите.

Институтът ще разполага с 22 щатни бройки като в това време се плануват съкращения в редица дирекции на министерството. Дирекция „ Европейски въпроси и стопански разбори и прогнози “ се закрива, както и отдел „ Прогнози за бранш „ Държавно ръководство “ “ на дирекция „ Бюджет “. Част от специалистите в двете звена ще бъдат преместени в новия институт за разбори, само че там те към този момент няма да са държавни чиновници, а наети на трудов контракт.

Василев ще дава отговор за еврофондовете и за Плана за възобновяване и резистентност, откакто към този момент няма специфичен вицепремиер с подобен сектор. Поради тази причина дирекция „ Централно координационно звено “ в Министерски съвет с 47 души личен състав ще премине към МФ. Това ще докара и до разбъркване и съкращения в други звена в МФ.

Създава се нова дирекция – „ Контрол върху финансовите вложения “. Тя ще дава отговор за планирането, бюджетирането, разбора и оценката на финансовите стратегии и планове и по този начин „ ще способства за въвеждането на нов метод при финансовото бюджетиране “ и оценка на успеваемостта на държавните вложения.

Василев за следващ път прави опит да реалокира отбраната по арбитражните каузи на България в чужбина от финансовото в правосъдното министерство.

Впечатление прави, че тези значими промени в Устройствения устав на МФ се оферират през преходните и заключителните разпореждания на постановлението за основаване на новия Институт за разбори и прогнози. Подобен ход се пояснява като опит небрежно, без да се набива на очи, да бъдат направени значими рокади.

Определено такава смяна е закриването на дирекция „ Съдебна отбрана “ в МФ, като отбраната на страната в интернационалните арбитражни каузи ще премине към Министерството на правораздаването.

Реклама

И предходния път, когато беше министър на финансите, Василев по същия метод беше вкарал „ през задната врата “ тази административна смяна. Тя не се реализира, тъй като държавното управление падна, а служебният кабинет върна остарялото състояние.

Преди това на два пъти кабинетът „ Петков “ опита да реалокира интернационалните арбитражни каузи в правосъдното министерство с промени в Граждански процесуален кодекс, които обаче бяха отхвърлени в Народното събрание. Първият път, тъй като бяха вкарани в преходните разпореждания на Бюджета 2022 година и се сметнаха за странични на главния закон. Вторият път – поради многото негативни отзиви на специалистите. Основно обструкциите против закриването на това звено на МФ бяха, че правосъдното министерство няма потенциал да поеме толкоз доста каузи, че е належащо време да се обиграе в комплицираната материя на интернационалния арбитраж и има заплаха страната да загуби някои от делата за стотици милиони лв., които се водят сега.

Дирекция „ Съдебна отбрана “ в МФ реализира процесуалното посланичество на страната според Гражданския процесуален закон, само че ГКП урежда единствено делата пред българските съдилища, се показва в претекстовете за желаната смяна. Така представителството на страната по интернационалните арбитражни каузи попада отвън обсега на Граждански процесуален кодекс и е уредено в Устройствения устав на МФ като функционалност на звено от администрацията на министерството.

„ Преминаването на тази активност към друга администрация е съгласно направена преценка по целенасоченост в границите на управническите визии за усъвършенстване на процесите на държавно ръководство. Също и в подтекста на задачата за разширение на обсега на процесуалното посланичество на страната, провеждано от министъра на правораздаването “, се показва още в претекстовете.

Затова се планува дирекция „ Съдебна отбрана “ да бъде закрита, като 6-има от специалистите преминат на работа към Министерството на правораздаването. Други 6 ще бъдат трансферирани в дирекция „ Правна “ на МФ, а 5 щатни бройки се редуцират.

Адв. Ивайло Дерменджиев още преди година разгласява мнение, в което поддържа концепцията отбраната на страната в интернационалните арбитражни каузи да премине към правосъдното министерство. Той показва, че се е наложила практиката за тези дeлa Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe да ангажира задгранични aдвoĸaтcĸи ĸaнтopи, за което страната ни заплаща големи възнаграждения.

Адв. Демерджиев е уверен, че „ обединените опит и експертиза на Министерството на правораздаването и тези на специалистите от дирекция “Съдебна отбрана ” на МФ бeзcпopнo щe дoвeдат дo пo-ĸoмпaĸтнo и eфeĸтивнo тpeтиpaнe нa възниĸнaлитe ĸaзycи, което щe oптимизиpa и oгpaничи нaпpaвeнитe пpeз пocлeднитe 10 гoдини ĸoлocaлни paзxoди зa aдвoĸaтcĸи xoнopapи “.

Той дава следния образец – от отчeтa зa изпълнeниeтo нa бюджeт нa Mиниcтepcтвo нa финaнcитe зa 2021 година излиза наяве, чe aдминиcтpиpaнитe paзxoди зa cъдeбни и apбитpaжни пpoизвoдcтвa зa същата година ca в paзмep нa внyшитeлнитe 92,369 млн. лева, пo-гoлямaтa чacт oт ĸoитo, cлeд пpocти cмeтĸи, изглeждa ca били плaтeни нa aнгaжиpaнитe oт Mиниcтepcтвo нa финaнcитe aмepиĸaнcĸи aдвoĸaтcĸи ĸaнтopи.

В момента страната ни води пред непознати юрисдикции 5 арбитражни каузи, се показва в претекстовете.

През февруари тази година служебният финансов министър Росица Велкова афишира нова процедура за процесуално посланичество по арбитражни каузи в чужбина за идващите четири години, като подписаните въз основа на тях контракти ще работят до приключването на работата по всеки един от тях. Явяват се 8 претенденти, все задгранични адвокатски адвокатски фирми, като четири от тях са отстранени поради разнообразни пропуски. След оценка на офертите от комисията, Велкова с решение от 19 май се стопира на две адвокатски фирми – White & Case LLP  и Arnold & Porter Kaye Scholer LLP. В случай, че някоя от тях се откаже от подписване на рамково съглашение, МФ ще предложения другите две адвокатски фирми – Dechret Paris LLP и Foley Hoag LLP. Няма информация дали са подписани контракти.

МФ и до момента е употребила услугите на White & Case и Arnold & Porter Kaye Scholer. White & Case е адвокатската фирма, с която България загуби делото с „ Атомстройекспорт “ за АЕЦ Белене и страната беше наказана да заплати над 1 милиард лв.. 20 милиона бяха адвокатските разходи на White & Case.

Най-вероятно закриването на дирекция „ Съдебна отбрана “ в МФ и прекосяването на отбраната по интернационалните каузи към Министерство на правосъдието ще обезсмисли избора на тези адвокатски фирми.

Някои наблюдаващи виждат в тези рокади лобиране на други представители на адвокатската колегия, които желаят да се наместят на този пазар.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР