Намерението на ГЕРБ да прокара промени в Закона за енергетиката,

...
Намерението на ГЕРБ да прокара промени в Закона за енергетиката,
Коментари Харесай

ПП-ДБ атакуваха ГЕРБ заради спешните промени за Лукойл: Прах в очите на хората

Намерението на ГЕРБ да прокара промени в Закона за енергетиката, свързани с " Лукойл ", още в петък се сблъска със опозиция от страна на ПП-ДБ.

Атанас Атанасов, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Радослав Рибарски се оповестиха срещу свикването на Народното събрание в последния ден от предизборната акция.

Атанасов изиска най-малко още две седмици период за разискване на текстовете, които ГЕРБ и Движение за права и свободи са им показали за гласоподаване.

" Всички тези проблеми, които сътрудниците упорстват да се обсъдят в петък, няма спънка да се обсъдят в първия ден след втория тур от изборите (т.е. 6 ноември) ", сподели съпредседателят на Демократична България.

Кирил Петков упрекна партиите от болшинството, че са показали оферти за законови промени, които са " писани на коляно ", и че предизборно предизвикат нереални упования за това, че съветската компания ще внесе " стотици милиони и милиарди " в бюджета.

" Темата енергетика, поднесена популистки, е прахуляк в очите на хората. Снощи получихме текстовете на измененията и в тях не бяха изчистени даже изискванията за дерогацията. Има текстове за потреблението на складовете на " Лукойл " от държавна организация, които са написани на коляно. Не може единствено тъй като идват избори след няколко дни, да пишем закони на коляно. Ние би трябвало да съберем налозите от " Лукойл ", би трябвало да върнем парите назад при хората, само че това би трябвало да се направи не на коляно и за един ден, а да се работи с същинските специалисти от Министерството на енергетиката. Очакваме мнение и от тях. Ако се свика съвещание в петък, това ще е избирателен популизъм ", сподели Петков.

Ден по-рано Делян Добрев и Делян Пеевски лансираха оферти, с които държавният запас да поеме ръководството на базите за предпазване на горива на " Лукойл " в България, в случай че дерогацията за импорт на съветски петрол се резервира.

" Лукойл Нефтохим " е притежател на над 90% от тези хранилища - проблем, който неведнъж е повдиган от опозицията на ГЕРБ и поради който имаше и изговаряне на Комисия за защита на конкуренцията с налагане на санкция от 195 млн. лева за корист с господстващо състояние.

Сега от ГЕРБ оферират Държавният запас да поеме функционалностите на необикновен шеф върху базите и петролопровода на " Лукойл ", като Добрев счита, че това може да се одобри още в петък. Поводът за отварянето на Закона за енергетиката е формалното отменяне на ветото, което Румен Радев наложи по други текстове - за либерализацията на пазара на битови консуматори на електрическа енергия.

Ивайло Мирчев от Демократична България също нападна ГЕРБ, като подсети, че " тези, които до оня ден плющяха карти с шефовете на " Лукойл " и си пиеха уискито с тях, през днешния ден са най-големите борци против съветското въздействие в България ".

" Реалностите са, че " Лукойл " дължат доста повече от този милиард още от 2007 насам. Тези пари бяха насъбрани от тези, които през вчерашния ден подлагаха на критика и упрекваха, че не сме задоволително остри против " Лукойл ". Подкрепяме предложенията за складовете и за особения търговски представител, само че считаме, че това би трябвало да стане през специалистите в Министерски съвет, а не за 7 дни и да предизвикаме рецесия на пазара на горивата в страната. И да помислим дали всички компании, които са длъжни да вкарват горива в запаса го вършат, и дали има такива, които гравитират към ГЕРБ, само че не извършват отговорностите си към запаса ", сподели Мирчев.

До момента няма публична реакция от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР