Намерението на държавата да изгражда своя верига с до 100

...
Намерението на държавата да изгражда своя верига с до 100
Коментари Харесай

Съмнения и за политически подтекст за държавните бензиностанции

Намерението на страната да построява своя верига с до 100 бензиностанции като метод за усилване на конкуренцията и понижаване цените на горивата в страната, както и да е пример за качество, продължава да среща рецензиите на икономисти, с които Mediapool се свърза за мнение дали това е потребен ход за петролния пазар у нас.

" Държавата е най-неспособният съперник ", счита Георги Ганев, икономист от Центъра за демократични тактики и част от Екипа за управнически други възможности на " Демократична България ". Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система означи опцията страната да се възползва от бъдещите бензиностанции за потушаване на митинги и те да ѝ служат за политически цели, а някогашният народен представител от Реформаторския блок Петър Славов разяснява, че пазарът на горивата може да действа добре единствено при обезпечен свободен достъп до него и праволинеен антимонополен регулатор.

И тримата дадоха да се разбере, че не считат хода с държавните бензиностанции за пазарен.

Кръвосмесителни връзки с монополистите

" Държавата е най-неспособният съперник. Подобна компания би била извънредно неефективна. Как се чака тя да ценообразува? Не ми е ясно каква е задачата на тази мярка, какво ще стане с Държавната петролна компания, когато задачата бъде реализирана и за кого ще са рисковете, в случай че тя изпадне в загуба ", разяснява Георги Ганев, който бе номиниран за член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), само че не бе утвърден от ръководещите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР