Намерението на държавата да изгражда своя верига с до 100

Намерението на държавата да изгражда своя верига с до 100 ...

Съмнения и за политически подтекст за държавните бензиностанции.


Намерението на държавата да изгражда своя верига с до 100 бензиностанции като начин за засилване на конкуренцията и намаляване цените на горивата в страната, както и да е еталон за качество, продължава да среща критиките на икономисти, с които Mediapool се свърза за мнение дали това е полезен ход за петролния пазар у нас.

"Държавата е най-неспособният конкурент", смята Георги Ганев, икономист от Центъра за либерални стратегии  и част от Екипа за управленски алтернативи на "Демократична България".  Петър Ганев от Института за пазарна икономика отбеляза възможността държавата да се възползва от бъдещите бензиностанции за потушаване на протести и те да ѝ служат за политически цели, а бившият депутат от Реформаторския блок Петър Славов коментира, че пазарът на горивата може да функционира добре само при гарантиран свободен достъп до него и безкомпромисен антимонополен регулатор.

И тримата дадоха да се разбере, че не смятат хода с държавните бензиностанции за пазарен.

Кръвосмесителни отношения с монополистите

"Държавата е най-неспособният конкурент. Подобна компания би била крайно неефективна. Как се очаква тя да ценообразува? Не ми е ясно каква е целта на тази мярка, какво ще стане с Държавната петролна компания, когато целта бъде постигната и за кого ще са рисковете, ако тя изпадне в загуба", коментира Георги Ганев, който бе номиниран за член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но не бе одобрен от управляващите.

Източник: mediapool.bg