Намерението на БНТ да внесе промени в предаването Денят заточва

...
Намерението на БНТ да внесе промени в предаването Денят заточва
Коментари Харесай

"Безпросветно нахалство на Кошлуков", "Оставка" и други коментари за замисляните промени в "Денят започва с култура"

Намерението на Българска национална телевизия да внесе промени в предаването " Денят заточва с просвета " и да го преориентира към начин на живот тематиката провокира мощен отпор от учени, създатели, преподаватели, публицисти.

За готвените промени, замислени от новия програмен шеф на БНТ1 Емил Кошлуков, заяви през вчерашния ден Клуб Z. Според уеб страницата Кошлуков е дал период две седмици на екипа да удвои рейтинга на предаването, като промени структурата и тематиката на предаването, като се спрат дискусионните форми и се придаде начин на живот звучение. В противоположен случай били предизвестени, че ще бъдат заменени с хора, които " могат и знаят по какъв начин да се направи ".

Екипът на предаването е провел диалог с генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров, а основа тематика била опитите за интервенция на Кошлуков при посещение на учителя и деятел на " Да, България " Емил Джасим. Според Каменаров няма неразрешени посетители, само че би трябвало да се съблюдава баланс. " Предаването е характерно и не може да се чака да гони рейтинг или да няма известна елитарност в изрече. Това, което аз им предложих, е да се мисли по какъв начин да стане по-разчупено, да не е единствено говорене, споделя Каменаров, представен от Клуб Z.

Информацията провокира реакции във фейсбук, измежду които и претенции за оставката на Кошлуков. Проф. Александър Кьосев разгласява във фейсбук писмо, което е написал до омбудсмана на Българска национална телевизия Иван Такев. В него се споделя: " Уважаеми господин Омбудсман на Българска национална телевизия, Уважаеми господин Такев, Драги Иване, Обръщам се към Вас, с цел да поддържа предаването " Денят стартира с просвета " - в сегашния му формат, с сегашния му екип. Това предаване е една от дребното останали достоверни институции на българската просвета, то синтезира вести, разкази, образни материали и полемики, изработило си е бърза реакция и аршин за значимите събития, разисква навреме настоящи въпроси на българската културна сцена, допускайки необятна палитра от художествени прояви, обичайни и авангардни, както и разнородни създатели, реализатори, критици, коментатори, експериментатори. То дава либерален достъп на разнообразни гледни точки и обезпечава телевизионно време на критичността, творчеството, поддържайки високо летвата на усета. Без подозрение то има престиж и гледаемост измежду водещи креативен гилдии, създатели, реализатори и публики, а също така извършва неоценима синтезираща осведомителна задача. Накратко - то е значимо, основно. Не позволявайте да му се пречи, защитете един влиятелен ефирен конгрес, който би трябвало да е горделивост за Българска национална телевизия ".

В мненията той е получил отговор от Иван Такев, в който се споделя: " Мнението ми за качествата на предаването " Денят стартира с просвета " по нищо не се разграничава от твоето. Аз високо оценявам качествата и напъните на моите уважавани сътрудници в задачата им на просветители. Не зная детайлности за мотива на твоето писмо, само че ще се постарая да ги схвана. Мисля обаче, че е прекомерно прибързано да се вайкаме и да оплакваме! Българска национална телевизия ще продължи да създава и популяризира формати, утвърждаващи достиженията на българската и международната просвета ".

" Според правото на Европейския съюз публичните радио и телевизия в страните от Европейски Съюз са директно свързани с демократичните, обществените и културните потребности на всяко общество, както и с нуждата от запазването на плурализма в медиите. Борбата за европейското ни бъдеще е битка за просвета. Предаването " Денят стартира с просвета " е предаване за просвета, културни събития и културна политика в Българската национална телевизия в осъществяване на задачата, избрана в правото на Европейски Съюз. Идеи за олекотяване, разчупване, по-малко говорене, отпадане на дискусионните форми и слагане на условия за рейтинг като изискване за битие на одобрено предаване като " Денят стартира с просвета " не могат да се обяснят другояче, с изключение на с недоумение на същността на публичната телевизия и смисъла й или - по-лошо - с желание да отпадне едно одобрено пространство за културни диспути. Надявам се и членовете на Обществения съвет на Българска национална телевизия да защитят публичната задача на Българска национална телевизия и предаванията, посредством които тя се осъществя ", написа проф. Нели Огнянова, специалист по медийно право.

Политологът проф. Евгений Дайнов разгласява, че е пратил известие на мейла на Българска национална телевизия, в което се споделя: " Подкрепям изцяло метода, по който се води обичаното предаване " Денят стартира с просвета " - едно от предаванията, което изцяло подхожда на задачата на една социална телевизия. Възмутен съм от гаулайтерското държание на Кошлуков, чието място не е в телевизия, която устояваме с налозите си и от която чакаме справедлива информация, поддръжка за високата просвета и облагородяване на обществените нрави ".

" Какво има да се обясняваме?! На Емил Кошлуков мястото му не е в Българска национална телевизия! Аз, Александрина Пендачанска, стоя с името си и желая оставката му! Това е! ", написа във фейсбук оперната певица Александрина Пендачанска.

Според издателя Манол Пейчев Българска национална телевизия не е място за начин на живот, тъй като той е " зависещ на краткотрайното, повърхностното, лесносмилаемото ", а сериозните медии " би трябвало да възпитават отношение и усет, а не да преследват рейтинг. Иначе се трансформират в нормално комерсиално сдружение ". " Ролята на Българска национална телевизия и БНР е да бъдат естрада за свободно слово, за пространни и дълбинни полемики на публично значими тематики. Тази роля е жизненоважна в страна, сложена на 109-о място в настоящата международна ранглиста по медийна независимост.
Ж-и-з-н-е-н-о-в-а-ж-н-а ", написа Пейчев.

" Всичко, което се случва с българската просвета в последните седмици, в действителност е огледално отражение на действителното положение в тази страна. И то е: кючек и чалга. От хората, занимаващи се с изкуство се чака да мятат салфетки и да свирят на ушенце на политическата прослойка. Докато тя замезва ", написа режисьорът Теодор Ушев.

Писателят Георги Господинов е написал: " Денят стартира с просвета! ". Художникът Недко Солаков е разгласил: " Току-що прочетох за безпросветното безсрамие на Емил Кошлуков да се опита да наложи лайфстайлски формат на единственото свястно предаване за просвета, което към момента съществува в проядената от просташка незначителност България. Засрамете се, ръководещи, засрамете се! И се пробвайте най-малко една дребна част от хитростта, с която управлявате, да трансформирате в разсъдък, и в случай че това знамение се получи, уволнете незабавно от публичната телевизия този на-всички-ни-е-ясно-от-кого-назначен програмен шеф ".

" Името ми няма кой знае каква тежест, само че въпреки всичко и въпреки и от надалеч, стоя напълно зад " Денят стартира с Култура " и Българска национална телевизия такава каквато беше до момента! Кошлуков, сбъркал си адреса моето момче...там няма място за Биг Брадър ", написа аниматорът Владимир Тодоров.

" Шайката се е подготвила. Този е менте като множеството политици В ТВ Европа мярнах Антон Тодоров и сходни. Всъщност има ли телевизия, която мога да виждам без сходни безподобни шайкаджии ", разяснява Димитър Димитров.

" За какво ще си получава заплатата Емил Кошлуков? Да плаши гаргите? Да обязди " Денят стартира с просвета "? Да вкарва описи с нежелани събеседници? Няма по какъв начин да стане. Журналистите са си приготвили Let it be, а ние, феновете, можем и развалени домати да мятаме, в случай че безобразията продължат. Е, ще вземем назаем от Коко Босия хулиганството, само че пък по този начин ще напомним на Кошлуков от кое място потегли: от времената на площадите, когато Съюз на демократичните сили вярваше на сълзите си и на студентите. Кой можеше да допусне,че " революцията " ще роди печени админи на свободното слово ", написа Юлиана Методиева, издател на " Маргиналия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР