Намерението на американското правителство да продаде на Украйна четири големи

...
Намерението на американското правителство да продаде на Украйна четири големи
Коментари Харесай

Продажба на американски дронове на Украйна се натъкна на неочаквана пречка

Намерението на американското държавно управление да продаде на Украйна четири огромни дрона, способни да носят въоръжение, няма да може да се реализира към този момент поради опасения, че усъвършенстваното им съоръжение за наблюдаване може да попадне във противников ръце, обявиха пред Ройтерс осведомени.

Техническото несъгласие против продажбата е било отправено при обстоен разбор, направен от Службата на Пентагона за софтуерна сигурност в защитата. Задачата на тази конструкция е да се грижи скъпи технологии да не попадат във противников ръце. Самото желание за договорката, което се е зародило още през март, е било утвърдено от Белия дом, обявиха трима осведомени.

Агенция Ройтерс при започване на този месец първа заяви за сходно желание. По данни на организацията става дума за проект за продажба на четири дрона " Грей Игъл " (MQ-1C Gray Eagle), които могат да бъдат въоръжени с ракети " Хелфайър " (Hellfire), с цел да бъдат употребявани на бойното поле против Русия.

Основното безпокойство е, че радарът и оборудването за наблюдаване на дроновете може да попаднат в съветски ръце и по този начин да възникне риск за американската сигурност. Според източниците това основание е било подценено при първичния разбор на договорката, само че в края на предходната седмица въпросът е бил издигнат на срещи във военното министерство.

Дали ще се стигне в последна сметка до продажбата, ще реши Пентагонът, само че към този момент няма изясненост по кое време военното ведомство на Съединени американски щати ще се произнесе.

Един от вероятните способи за реализиране на договорката е радарът и датчиците на дрона да бъдат сменени с по-неусъвършенствени технологии, само че това може да отнеме месеци, сподели един от източниците. Ако Пентагонът въпреки всичко позволи продажбата, по-нататък Конгресът ще имат опция да я блокира, само че това се счита за малко евентуално.

Четирите дрона, които са създадени от компанията " Дженерал Атомикс " (General Atomics) в началото били предопределени за американската войска.

Според документи за бюджета на сухопътните войски на Съединени американски щати един " Грей Игъл " коства 10 милиона $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР