Намаляват площите, засети с рапица в Добруджа, съобщи председателят на

...
Намаляват площите, засети с рапица в Добруджа, съобщи председателят на
Коментари Харесай

Все по-малко земеделци в Добруджа отглеждат рапица

Намаляват площите, засети с рапица в Добруджа, заяви ръководителят на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистренско Боян Димов. Според него от ден на ден стопани заобикалят да сеят маслодайната просвета, тъй като е доста скъпа за развъждане, съобщи Българска телеграфна агенция.

" В момента себестойността на рапицата е по-висока от предлаганата цена. Препаратите, които се употребяват за развъждането й са доста скъпи. Прибирането на реколтата също е мъчно, изисква се повече техника. При това състояние рапица отглеждат единствено огромните стопани, които имат потребност от по-голям сеитбооборот, с цел да вземат участие по стратегиите за екологично земеделие ", сподели Димов.

По думите му през 2023 година площите с рапица са намалели с към 30 % спрямо 2022 година Въпреки това, на този стадий производството е задоволително, с цел да задоволи вътрешното ползване. Очакванията обаче са, че площите с рапица ще понижават и в бъдеще, тъй като украинският импорт продължава и изкупните цени остават ниски.

Друг проблем пред развъждането на рапицата са климатичните промени. Според агрономи летните суши през последните години затрудняват навременна сеитба, а неналичието на дъжд забавя поникването. В доста случаи вредите от ниските температури през зимата водят до увреждане на продукцията и фрапантен спад в изкупните цени.

Въпреки това, съгласно експертите, в бъдеще рапицата може още веднъж да бъде съществена част от сеитбооборота. Маслодайната просвета намира необятно приложение в индустриалната химия, производството на био дизел, олио и фураж. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР