Намаляващите лихви по кредитите правят предоговарянето на ипотечните заеми все

...
Намаляващите лихви по кредитите правят предоговарянето на ипотечните заеми все
Коментари Харесай

Намаляващите лихви правят все по-изгодно предоговарянето на ипотечните заеми

Намаляващите лихви по заемите вършат предоговарянето на ипотечните заеми все по-изгодно. Колко можем да спестим, в случай че се споразумеем за нови условия с банките?

Последните данни на централната банка сочат, че междинните лихви по ипотечните заеми в страната са малко над 4%. За съпоставяне преди 7 години заемите са били доста по-скъпи.

Колко можем да спестим, в случай че да вземем за пример сме взели заем от 90 хиляди лв. за покупка на парцел и сме се договорили с банката да го изплащаме 20 години? При тези условия заем взет през 2010 година ни ангажира с месечна вноска от 772 лева, а в случай че го предоговорим при междинните лихви за пазара сега, това значи вноска от 548 лева На процедура това значи, че всеки месец ще пестим по 174 лева

Семейството на Силвия Тодорова купува апартамент със заем. Взимат 55 хиляди евро за 3-стаен апартамент в София, които би трябвало да върнат за 20 години. На фона на намаляващите лихви вземат решение да предоговорят заема.

„ Близо 15-16 хиляди лв. ще бъде цялата сума, която ще спестим от предоговарянето”, пресмята Силвия. Според нея процедурата по договаряне на новите лихви не е тромава. „ Около 2 седмици ни лиши, като трябваше да се заплати и такса при предоговарянето”, споделя Силвия.

Средно банките желаят сред 100 и 500 лева такса, с цел да предоговорят старите заеми. Ако обаче сменяме банката, разноските по рефинансирането приблизително за страната варират сред 850 и 1500 лв..

„ В новата банка ще би трябвало да платят нова ипотека, ще би трябвало да платят всички документи отначало, ще би трябвало да платят заличаването на остарялата ипотека, оценка за новата банка и тук разноските нарастват”, изясни Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Анализаторите на пазара регистрират, че някои банки оферират много преференциални заеми с лихви под 4%, само че имат условия за по-къс период на погашение и условие за минимална сума на заема.

„ Това е много съществено ограничаване, тъй като минималният размер на заема съгласно оптималния период, за който може да бъде взет, образува една месечна вноска, която надалеч не всеки може да си позволи”, разяснява Иван Стойков – финансов анализатор от „ Моите пари”.

Затова, когато един заем наподобява прекомерно преференциален, би трябвало да се ревизира деликатно какви са изискванията, при които банката го отпуска. Според кредитните консултанти и 1% смяна в размера на лихвата може докара до доста поевтиняване на заема.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР