Намаляването на въглеродните емисии от енергийното производство е в центъра

...
Намаляването на въглеродните емисии от енергийното производство е в центъра
Коментари Харесай

Глобалните инвестиции във ВЕИ и енергетиката намаляват

Намаляването на въглеродните излъчвания от енергийното произвеждане е в центъра на международните старания за битка с климатичните промени

Още по тематиката
Новите правила за търговците на ток ще бъдат облекчени

Спешни промени в Закона за енергетиката понижават финансовата тежест за участниците на пазара
12 юли 2018
Проектът АЕЦ " Белене " – повече нездравословен, в сравнение с безценен

Построяването на централата може да загроби освен настоящето, само че и напъните на няколко генерации напред
15 юни 2018
AES ще каже на 30 юни каква отплата желае за контракта си за Топлоелектрическа централа

Същинските договаряния на електроцентралата с държавното управление ще стартират след тази дата
12 юни 2018
Инсталираните ВЕИ мощности в света са достигнали връх през 2017 година

Въпреки това излъчванията въглероден диоксид набъбнаха за пръв път от четири години
7 юни 2018 Световните вложения във възобновими енергийни източници (ВЕИ) са намелели през предходната година, като спадът се чака да продължи и през 2018 година съгласно Международната организация по енергетика (МАЕ). Това би повлияло на международната политика, поставяща си за цел да понижи замърсяването на въздуха.

Влияние върху климатичните промени

Като цяло вложенията в енергийния бранш понижават за трета поредна година, излиза наяве от годишния отчет на МАЕ. Това повдига опасения за световния потенциал за доставяне с сила и напъните с измененията на климата. Държавите и бизнесът са вложили общо 1.8 трлн. $ в енергийната инфраструктура, съоръжение и запаси, което е понижение от 2% по отношение на 2016 година след отчитане на инфлацията.

" Такъв спад е обезпокоителен ", споделя пред Financial Times Фатих Бирол, изпълнителният шеф на организацията. " Въпреки значимостта на ролята на държавните управления общият размер на вложенията в енергетиката остава непълен за поддържане на енергийната сигурност и за реализиране на климатичните цели и подобряването на качеството на въздуха. Не се подтиква и ускорението в софтуерния бранш, което е належащо за цялостно прекосяване към чиста сила ", споделя той.

Докато вложенията в производството на сила се намаляват, тези в енергийна успеваемост на здания, транспортни средства и в промишлеността порастват. Вложенията са били 236 милиарда $, или 3% повече, главно за усъвършенствания в отоплението, охлаждането и осветлението в постройките.

Причини

Намаляването на въглеродните излъчвания от енергийното произвеждане е в центъра на международните старания за битка с климатичните промени. Инвестициите в сила от възобновими източници (ВЕИ) са спаднали със 7% през 2017 година спрямо предходната година. Този спад частично се дължи на намаляването на дотациите и цените за вятърни и слънчеви съоръжения.

Ядрената сила не се смята за възобновима, само че и двете създават електричество, без да замърсяват с въглеродни излъчвания, изяснява CNBC.

Само в Европа МАЕ пресмята, че прекъсването нуклеарни електроцентрали се компенсира с 40% повишение на потреблението на генератори, които работят с ВЕИ, от 2010 година насам.

През 2016 година вложенията също спаднаха поради намалените цени и по-ниските разноски на някои пазари, само че вложителите получиха по-голяма възвращаемост, откакто потенциалите за възобновима сила се покачиха до 138.5 гигавата.

Фокус на вложенията

За втора поредна година през 2017 година вложенията в електроенергетиката са по-големи от тези в петролния и газовия бранш - 750 милиарда $, по отношение на 716 милиарда Това се дължи на множеството вложени средства в мрежи - 300 милиарда $. Като цяло парите в този бранш от енергетиката се намаляват с 5%.

Инвестициите в добива на нефт и природен газ са нарастнали с 4% до 450 милиарда $, а от МАЕ чакат повишаване с 5% и през тази година - до 472 милиарда $. Въпреки че цените за въглища, плащани от ТЕЦ-овете, се усилиха двойно, вложенията в добиването на потребни изкопаеми са се намалили с 13% през 2017 година

От отчета излиза наяве, че държавните управления поемат по-голяма тежест от вложенията в енергетиката. В момента вложенията на държавните предприятия съставляват 40% от всички вложения в бранша, а към 95% от разноските в енергетиката могат да бъдат контролирани или зависят от някакъв тип субсидиране.

След фрапантен спад в промишлеността енергийните компании не престават да натъртват най-много върху контрола на разноските, финансовата дисциплинираност и обезпечаване на възвращаемост на акционерите, настояват от МАЕ. Според отчет на Bloomberg NEF международните вложения в чиста сила - категория, която за тях не включва огромните хидроенергийни планове, през първата половина на 2018 година възлизат на 138.2 милиарда $, което е с 1% повече от същия интервал през предходната година.

Според изследването се чака изстудяване на китайския слънчев взрив тази година след върха от 2017 година Това се изяснява с решението на Пекин за ограничение на новите съоръжения, които изискват държавна дотация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР