Намаляването на трафика, спирането на индустрията и другите икономически дейности

...
Намаляването на трафика, спирането на индустрията и другите икономически дейности
Коментари Харесай

Положителен ефект от кризата с COVID-19 – Европа и Азия с невиждано чист въздух


Намаляването на трафика, прекъсването на промишлеността и другите стопански действия внезапно намали в пъти равнищата на азотен диоксид, като това даде опция да погледнем по какъв начин би изглеждал света без толкоз интензивно замърсяване на въздуха. Това демонстрират Сателитни фотоси от Европейската галактическа организация, съобщи БГНЕС.

Според специалисти неочакваното прекъсване на стопански действия съставлява „ най-мащабният опит до момента “ във връзка с намаляването на индустриалните излъчвания.

Данни от спътника на Sentainel-5P на ESA демонстрират, че през последните шест седмици равнищата на азотен диоксид (NO2) в градовете и индустриалните клъстери в Азия и Европа са в пъти по-ниски в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Азотният диоксид се създава от автомобилни мотори, електроцентрали и други промишлени процеси и се счита, че обостря респираторни болести като астма.

Макар и да не е парников газ, замърсителят произлиза от същите действия и индустриални браншове, които са виновни за огромен дял от въглеродните излъчвания в света и водят до световно стопляне.

Пол Монкс, професор по замърсяване на въздуха в университета в Лестър, предвижда, че ще има значими уроци, които човечеството в този момент би трябвало да научи. „ В момента по нехайство организираме най-мащабния опит, виждан в миналото “, сподели той. „ Ето съвършен образец за това какъв може да бъде нашият свят в бъдеще, в случай че успеем да преминем към нисковъглеродна стопанска система? ”.

„ Изглежда изцяло евентуално намаляването на замърсяването на въздуха да бъде от изгода за най-уязвимите хора, да вземем за пример тези, страдащи от астма “, сподели той. „ Това може да понижи разпространяването на заболяването. Високото равнище на замърсяване на въздуха ускорява поемането на вируси, тъй като то намалява имунитета ”.

Освен чисто здравословните резултати на чистия въздух, той може да послужи и като подтик за развиването на селското стопанство, тъй като замърсяването прекъсва и понижава растежа на растенията.

Световната здравна организация разказва NO2 като „ отровен газ, който предизвиква доста инфектиране на дихателните пътища “ при концентрации над 200 микрограма на пространствен метър. Частиците от замърсяване също могат да бъдат добра среда за развиване на патогени, както и да изострят съществуващи хронични болести.

СЗО в този момент изследва дали частиците на замърсяване във въздуха могат да спомогнат за по-бързото разпространяване на ковид.

Един от най-големите спадове на равнищата на замърсяване може да се забележи над град Ухан, в централен Китай, който беше подложен под строга карантина в края на януари. Градът с 11 милиона души служи като главен логистичен център и е седалище на стотици заводи, доставящи елементи за коли и различен хардуер за международни марки коли.

Според НАСА равнищата на азотния диоксид в източен и централен Китай са били с 10 до 30 % по-ниски от естествените.

Нивата на NO2 спаднаха фрапантно и в Южна Корея, която дълго време се бори с високите излъчвания поради огромния си набор от електроцентрали, работещи на въглища, само че и поради околните промишлени уреди в Китай.

Промените над Северна Италия са изключително поразителни, защото димът от гъсто разположените заводи се вижда даже от Алпите в края на долината По, което прави това място най-замърсените в Западна Европа.

Откакто страната е под карантина от 9 март, обаче, равнищата на NO2 в Милано и други елементи на Северна Италия паднаха с към 40 %. „ Това е изцяло невиждано “, сподели Винсент-Анри Пеух, шеф на атмосферната организация “Коперник ”. „ В предишното сме виждали огромни промени от ден или повече поради времето. Но в никакъв случай не съм виждал такова нещо ”, добавя Пеух.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР