Намаляването на разходите за съхранение на енергия ще доведе до

...
Намаляването на разходите за съхранение на енергия ще доведе до
Коментари Харесай

Евтиното съхраняване сваля цената на тока от ВЕИ над 50%

Намаляването на разноските за предпазване на сила ще докара до спад в цената на вятърната и слънчевата сила, съгласно акутален отчет, оповестен от Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Озаглавен " Прогноза за нова сила ", той сочи, че доникъде на века вятърната сила ще стане с 58% по-евтина. За същия интервал се чака разноските за слънчева сила да намалеят с цели 71%, се споделя още в отчета, представен от GreenTech.

Двата възобновими енергийни източника регистрират забележителен спад в цените след 2009 година - разноските за слънчева сила са намалели със 77% през последните девет години, а вятърната сила е поевтиняла с 41%.

В отчета се отбелязва, че непрекъснатото намаляване на разноските за сила от възобновими източници ще бъде неразривно обвързвано с намаляването на разноските за батерии.

" Идването на евтиното предпазване с акумулатори ще значи, че става все по-лесно да се изпипа доставянето на електрическа енергия от вятъра и слънцето, тъй че тези технологии могат да оказват помощ за облекчаване на търсенето, даже когато вятърът не духа и слънцето не грее ", разяснява Себ Хенбест, началник в BNEF за ЕМЕА района и водещ създател на отчета.

" Резултатът ще бъде в това, че възобновимите енергийни източници ще " изяждат " от ден на ден и повече съществуващия пазар на сила от въглища, газ и АЕЦ ".

От 2010 година до момента цената на литиево-йонните акумулатори е намаляла с 80%. В отчета се твърди, че разноските ще продължат да спадат и ще намалеят с още 66% до 2030 година по отношение на базовата линия от 2017 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР