Намаляването на изхвърляните във въздуха въглеродни емисии в България трябва

...
Намаляването на изхвърляните във въздуха въглеродни емисии в България трябва
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Трябва да намалим въглеродните емисии, но с поносима скорост

Намаляването на изхвърляните във въздуха въглеродни излъчвания в България би трябвало да става със скорост, която е търпима за страната, тъй че да не се нанесат вреди. Това разяснява вицепремиерът Томислав Дончев по време на полемика за икономическите провокации пред България в границите на 14-тата среща на бизнеса с държавното управление, проведена от седмичника " Капитал ". Коментарът му е и във връзка препоръчаната в средата на месеца от Еврокомисията Зелена договорка.

Посочи, че за разлика от развитите страни в България отношението към " зелените " тематики не е еднопосочно, защото част от диалога по тематиката е и зеленото лоби. Посочи, че за разлика от страните, в които има цялостен публичен консенсус, то в България той е конвенционален, при което зелената вълна не е реалност в страната.

Според него няма спор, когато става дума за екологосъобразно ръководство на отпадъците, водите и т. н. само че когато става дума за въглеродните излъчвания, обстановката е по-различна.

Дончев уточни, че България поддържа курса за съкращаване на въглеродните излъчвания, само че със скорост, " която можем да понесем ". Допълни, че се приказва единствено за излъчванията от въглищата, само че такива има и от природния газ. Освен това в годините обратно някои стопански системи са създали зелени технологии, които в този момент с подготвеност желаят да продадат, което не е неприятно. " Но ми се желае да престанем да бъдем краен покупател на създаденото от другите ", разяснява вицепремиерът.

Хубаво е да се разделим с мисълта, че Европа ни постанова зелената договорка и ще ни финансира всички стъпки по време на трансформацията. Няма такова нещо, уточни той. Допълни, че във фонда за обективен преход България е в топ 5 на получателите на помощ със сума от към половин милиард евро. Към тях могат да се прибавят още към 1.5-1.7 милиарда евро по разнообразни европейски стратегии. Анализът на ръководещите обаче показвал, че общата сума ще покрие дребна част от потребностите.

Подчерта, че сигурно зелената договорка ще преформулира всичко, което обмисля държавното управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР